Mere dansk musik i radioen

Kulturministeren har opfordret repræsentanter for musik- og radiobranchen til at støtte dansk musikliv i den kommende tid. Konkret foreslog ministeren, at der bliver spillet væsentlig mere dansk musik på radiokanalerne, så der fremadrettet tilfalder flere rettighedsmidler til de danske musikere, komponister og producenter.

Baggrund

Indsatsen mod covid-19 har omfattende konsekvenser for hele samfundet – også danske musikere er ramt. Kulturministeren mødtes derfor den 23. marts 2020 via Skype med foreningen Spil Dansk og repræsentanter for danske radiostationer - DR, Radio4, Radio LOUD, Bauer Media og Danske Medier. På mødet opfordrede ministeren til samarbejde om at sikre mere dansk musik i radioen i den kommende tid, så der fremadrettet vil tilfalde flere rettighedsmidler til de danske kunstnere. Derudover vil eksponeringen af danske kunstnere formentlig også have en positiv effekt på lytternes egen brug af musik på andre digitale platforme. Endelig vil den danske musik kunne medvirke til at skabe sammenhold og styrke sammenhængskraften i en udfordrende tid for det danske samfund.

DR er gået i gang med at skrue op for den danske musik. Fra onsdag den 25. marts begyndte DR at øge andelen af dansk musik på P3 og P4 til 80 pct. (mod 49 pct. i dag). Derudover har DR besluttet at skrue op for den danske musik på P5, P6 Beat og P8 Jazz. Dette varer i to uger.

Derudover vil flere radioaktører, heriblandt de kommercielle radioer, Radio4 og Radio Loud, i den kommende tid ligeledes skrue op for musikken og præsentere initiativer, som kan fremme dansk musik. Kulturministeriet vil være i løbende dialog med radioaktørerne om dette i løbet af den kommende tid.

Økonomi

Hensigten er, at initiativet skal gøre en positiv økonomisk forskel for de danske kunstnere. Ikke mindst at der nu både spilles mere dansk musik på såvel DR’s som de private radiokanaler. Kulturministeren har opfordret til, at radiokanalerne huskede at spille mindre kendte navne, så den positive økonomiske effekt breder sig ud over flest mulige kunstnere i hele landet.

Læs mere i pressemeddelelsen