FUEN – Federal Union of European Nationalities

FUEN er paraplyorganisation for de autoktone, nationale mindretal i Europa. Den repræsenterer de europæiske mindretals interesser på regionalt, nationalt og internationalt plan.

FUEN er paraplyorganisation for de autoktone, nationale mindretal i Europa. Den repræsenterer 91 medlemsorganisationer fra 32 europæiske lande.

Til de autodoktone, nationale mindretal/folkegrupper hører de nationale mindretal/folkegrupper, der er opstået som følge af den europæiske historie, ved grænsedragninger samt andre historiske begivenheder, samt de folkeslag i Europa, der aldrig har dannet nogen egen stat og lever som mindretal på en stats territorium.

Formål

FUEN arbejder for bevarelsen og udviklingen af de europæiske mindretals identitet, sprog, kultur, rettigheder og egenart.

FUEN går i dens vedtægter ind for en føderalistisk opbygning af Europa med deltagelse af de europæiske mindretal.

Aktiviteter

  • Repræsenterer de europæiske mindretals interesser på regionalt, nationalt og især europæisk plan
  • Er mindretallenes talerør hos de internationale organisationer, især hos Den Europæiske Union, Europarådet samt hos FN og OSCE
  • Har som ikke-statslig organisation (NGO) deltagende status ved Europarådet og konsultativ status ved FN
  • Afholder hvert år en kongres for mindretallene samt forskellige arrangementer, for eksempel fodbold-EM for mindretallene Udarbejder pressemeddelelser, resolutioner og kommentarer.

Historie

FUEN blev dannet i 1949 – det samme år som Europarådet – i Versailles. I 2009 fejrede FUEN 60-året for sin grundlæggelse.