Gramex

Gramex er en non-profit organisation.

Gramex er en organisation, der på vegne af sangere, musikere og pladeselskaber indhenter vederlag fra bl.a. radio- og tv-stationer, når der anvendes lydoptagelser i udsendelserne, og når deres musik anvendes til andre offentlige fremførelser som musikdramatiske forestillinger, på arbejdspladser, hoteller, diskoteker, i butikker, tog, fly etc.
 
Vederlagene fordeles af Gramex til dels de danske medlemmer af Gramex, dels medlemmer af de 30 søsterorganisationer i udlandet. Vederlagene fordeles med halvdelen til hver rettighedsgruppe – dvs. 50 % til musikere og sangere og 50 % til pladeselskaberne.
 
Mange forveksler Gramex og KODA, som imidlertid ikke er det samme. Begge er forvaltningsorganisationer, der støtter musikken gennem deres arbejde for musikbranchen og dens rettigheder, men hvor Gramex er en organisation, der ejes af sangere, musikere og pladeselskaber, er KODA en organisation ejet af komponister og sangskrivere. For at lette administrationen indhentes vederlagene i flere tilfælde i et samarbejde mellem KODA og Gramex, som bagefter fordeler beløbene til de respektive medlemmer.