18/12/2014

Kulturministeriets Idrætspris 2014

(Det talte ord gælder)

Hvor er det dejligt at se så mange idrætsfolk her i Kulturministeriet.

Her i dag er forskellige grene af idrætten samlet – repræsentanter fra idrætsorganisationer, eliteudøver, motionister, og nogle af os andre, som ellers ofte bare er med fra tilskuerrækkerne. Det er meget sigende for, at idrætten samler folk på tværs af vores forskelligheder.

Vi er samlet her i dag for at fejre, at vi i Danmark har et rigt idrætsliv. I Danmark har vi en af verdens mest idrætsaktive befolkninger, og selvom vi er et lille land, kan vi fostre eliteudøvere på et sådan niveau, at de kan konkurrere mod og vinde over andre nationer.

Danmark er grundlagt på folkelig deltagelse. Danmark bygger på de værdier, som Foreningsdanmark også bygger på: personlig frihed, ligeværd og gensidigt ansvar i de forpligtende fællesskaber.

Foreningerne er en af vejene til at få alle med. Og dermed til at få de gode løsninger i spil.

Det er i idrætsforeningerne, det hele starter og foregår. Det er også dér, det starter for eliteidrætten.

Jeg er derfor glad for, at vi i dag her på receptionen har repræsentanter fra alle dele af idrætslivet fra motionister til medaljevindere på
VM- og EM-plan. Det er jer, der får os op af stolene i begejstring, og som er med til at motivere os andre til at komme i gang og yde vores bedste.

Motionister og eliteudøvere danner tilsammen billedet på Idrætsdanmark i sin bredeste forstand.

Vi er her også i dag for at kåre vinderen af Kulturministerens Idrætspris.

Også i år har jeg modtaget mange kvalificerede bud på, hvem der skal have prisen. Og indstillingerne vidner om, at mange forskellige grene af idrætten kunne fortjene en pris.

Jeg vil nævne tre eksempler på nominerede:
•    Nord-Als Boldklub er indstillet for en særlig integrationsindsats.
•    IF Skjold-Skævinge er indstillet for sin særlige tilgang til at tiltrække frivillige.
•    Mustapha Saleh fra Snekkersten Fodbold er indstillet for hans evne til at skabe tillid og bygge bro mellem kulturer gennem idrætten.
Mange af de nominerede har tænkt innovativt. Det være sig for at udvikle foreningslivet og det frivillig Danmark eller for at nå nye målgrupper. Og I skal alle sammen have tak for indsatsen.

Jeg har i år valgt at give prisen til nogen, der har tænkt nyt på en overvældende måde, og som virkelig har formået at skabe en stor idrætsbegivenhed, der samler folk. Derfor går prisen til Dansk Atletik Forbund.

I har i samarbejde med Sport Event Denmark skabt en unik begivenhed. Begivenheden jeg snakker om er selvfølgelig VM i halvmaraton, som I var vært for dette forår. Det var i sandhed en nyskabende begivenhed, fordi arrangementet formåede at samle eliteudøvere og motionister samt Københavns borgere og tilskuere fra hele Danmark og verden.

30.000 motionsløbere løb sammen med eliteløberne, som skulle konkurrere om medaljer. Mens 200.000 tilskuere var på gaden for at bakke løberne op og være en del af denne begivenhed.

Begivenheden bandt dermed idrætsudøvere – eliteudøvere såvel som motionister – byen og dens indbygger sammen.

Derudover fik begivenheden aktiveret danskerne – også dem der ikke tidligere har løbet. At deltage i halvmaratonet i København blev et personligt mål for nogle og et kollektivt mål både i vennekredse og på arbejdspladser for andre.  

I har med denne begivenhed skabt jer en position som rollemodel. I har formået at inspirere folk til at dyrke motion og inspirereret andre forbund og eventmagere til fremover at sammentænke elite- og breddeevents. Ved at sammentænke disse aspekter i VM i halvmaraton har I formået at skabe atletik for alle. Dette er inspirerende og anerkendelsesværdig både nationalt og internationalt. Internationalt har i allerede modtaget hæder fra Det Internationale Atletik Forbund i form af Athletics Better World Award.

I har vist i praksis, at store idrætsbegivenheder har evnen til at skabe kit mellem mennesker, samtidig med at de sætter vores lille land på det internationale idrætslige landkort. Idrætsbegivenheders potentiale hertil er netop en af begrundelserne for, at tiltrækning af store idrætsbegivenheder til Danmark er blevet prioriteret i forbindelse med den politiske stemmeaftale om idræt.

I er endvidere en rollemodel, da arrangementet var en bæredygtig begivenhed både socialt og økonomisk. Det var ikke kun løberne og tilskuerne, der udgjorde begivenheden. De frivilliges indsats muliggjorde arrangementets afholdelse.

1.500 frivillige hjælpere sørgede for, at den enorme logistiske opgave i forbindelse med arrangementets afholdelse blev løst. Det kan vi bryste os af i Danmark, vi er gode til at samarbejde.

Jeg håber, at de 100.000 kr., som I får med Idrætsprisen, kan være med til at skabe flere arrangementer med ”idræt for alle”, der kan samle og aktivere danskerne.  

Tak for jeres gode arbejde og tillykke.