Kulturministerens idrætspris 2018

Kulturminister Mette Bock uddeler idrætsprisen 2018

(Det talte ord gælder)

Kære alle sammen.

Det er mig en fornøjelse at byde jer velkommen til Kulturministerens Idrætsreception. Jeg har set frem til at hylde det fantastiske danske idrætsliv. For det fortjener stor anerkendelse for sine succeser på alle niveauer.

Der er store sejre i de internationale konkurrencer.

Men der er også mere lokale og personlige sejre i idrætsforeningerne.

Og endelig er der sejre inden for forskning og formidling, som gør os alle klogere på idrætten. Med andre ord. Vi skal fejre alle jer!

Det gør vi ved at uddele Kulturministerens Idrætspris 2018.

Dagens nominerede har alle på vidt forskellige måder sat deres præg på dansk idrætsliv. Deres aftryk er til inspiration og efterlevelse for os alle.

De er beviser på, at idræt ikke er underholdning og tidsfordriv, men er hjerteblod, som sætter dybe spor i menneskers liv. Af den gode slags, heldigvis!

Hvem bliver vinderen?

Det vender vi tilbage til!

Først nogle ord om idrætten i Danmark i dag.

I september deltog jeg i ”DM i foreningsudvikling 2018”. Her så jeg med egne øjne, hvordan lokale foreninger ved hjælp af gode ideer og gåpåmod kan finde nye løsninger.

Og det er nødvendigt! For både idrætten og samfundet er i udvikling.

For bare 10 år siden havde det nok været svært at forestille sig, at styrketræning ville overhale både vandreture og løb som den mest udbredte motionsform blandt voksne.

Det ville også have været svært at forestille sig, at et af årets mest omtalte sportshold ville være et hold indenfor computerspillet Counter-Strike, hvor virkelige bolde og net er erstattet med virtuelle rifler og håndgranater.

Det digitale har vundet markant indpas i vores liv.

Men det betyder faktisk ikke, at vi har mistet lysten til at møde mennesker ansigt til ansigt.

Tværtimod.

Trangen til at mødes lever i bedste velgående. Men det, vi mødes om, er i forandring.

Og jeg mener, at det er et mål i sig selv, at vi holder fast i at mødes.

Det er allerede over tyve år siden, at den amerikanske forsker Robert Putnam dokumenterede, at foreningsmennesker er langt mere tilbøjelige til også at være politisk aktive og til at have tillid til deres medmennesker.

Og at det er et krisetegn for et samfund, hvis alt for mange vælger ”Bowling Alone” – som titlen var på hans banebrydende artikel.

Man kan selvfølgelig argumentere for, at foreningsmennesker er så sociale, at de under alle omstændigheder ville være aktive – også uden foreningerne.

Men jeg tror, det er klogt, at vi holder fast i, at aktiv deltagelse i foreningsliv og fællesskaber er et slags ”grundkursus i demokrati”.

Og i konfliktløsning i øvrigt. For det er jo ikke altid, at det er lutter lagkage det hele! Og tak for, at I også håndterer udfordringerne!

Idrætten samler os på tværs af skel - også når vi sammen oplever danske sportsudøvere skabe store resultater internationalt.

Der gik et brøl gennem Danmark, da Kasper Schmeichel reddede straffesparket i overtiden mod Kroatien ved VM denne sommer.

Jeg havde selv billet til kampen, men måtte bittert erfare kort før boarding, at flyet var aflyst.

Jeg så i stedet kampen – som så mange andre – sammen med min familie. Og brøle gjorde vi også.

Derfor skal idrætten vedblive at være et samlingspunkt i vores liv. For den er mødet mellem mennesker, som udvikler sig selv og hinanden.

Vi skal hylde, hvad idrætten gør for os, men især også dem, der giver et ganske særligt bidrag.

Derfor er vi nu kommet til de nominerede til Kulturministerens Idrætspris 2018.

De er indstillet af Team Danmark, DIF, DGI, Firmaidrætten, Parasport Danmark, Anti Doping Danmark og Kulturministeriets Forskningsudvalg.

Alle de nominerede har ydet en uvurderlig indsats i 2018.

Derfor er også på sin plads, at alle får et ord med på vejen. Og først efter jeg har præsenteret alle de nominerede, vil jeg løfte sløret for vinderen.

Maja Alm er for andet år i træk nomineret til idrætsprisen. I Rigas gader vandt hun for fjerde gang i træk VM i orienteringsløb på sprintdistancen. Sideløbende uddanner Maja sig til tandlæge og er dermed et godt eksempel på den danske elitesportsmodel, hvor vi vægter det hele menneske.

Caroline Wozniacki vandt tidligere på året Australian Open, og blev dermed den første danske vinder af en Grand Slam-titel i damesingle. Hun har gennem sin enestående karriere fremvist både sit store talent og repræsenteret Danmark på den største internationale scene.

Både Caroline og Maja er med deres flid og flotte individuelle resultater forbilleder for os alle.

I år har Danmark også lagt jord til flere store sportsarrangementer.

VM i ishockey blev i foråret afholdt i Herning og København med over en halv million tilskuere fra ind- og udland. Jeg var selv en af tilskuerne, og jeg var imponeret af både stemningen, arrangementet og det danske landsholds præstationer. Danmark viste dermed frem, hvad vi kan udrette både på og omkring banen.

Ved VM i sejlsport viste Danmark sig også frem internationalt. Gennem nøje planlægning og stor opfindsomhed lykkedes det arrangørerne at skabe en folkelig begivenhed. Selvom sejladserne foregik et stykke ude i Aarhus-bugten, kunne tilskuerne følge med gennem storskærme – og samtidig kunne de nyde god mad og drikke.

En oplevelse for alle var det også, da Kronprinsen fejrede sin 50-års fødselsdag med danskerne til Royal Run. Der blev løbet i hele landet, og med distancer på flere niveauer skabte Royal Run et inkluderende sportsarrangement for alle.

Dansk Atletik Forbund har i 2018 markeret sig ved sit arbejde for fair idrætskultur – med et særligt fokus på de yngre generationer. Et eksempel er Skole OL, hvor børn fra hele landet samles under sloganet ”fællesskab, færdighed og fairplay”. Det er alle kerneelementer i god idræt.

Et vigtigt element ved idrætten er ”inklusion” – at der er plads til alle. Der er flere, som har markeret sig særligt på dette punkt.

Karl Vilhelm Nielsen har i en menneskealder været formand for Parasport Danmark. I 2018 stoppede han på posten efter at have været på den i 38 år. Gennem sit arbejde for parasporten har Karl Vilhelm formået at løfte dens anerkendelse. Og med sin insisteren på, at idræt er noget for alle, har han spillet en central rolle i udviklingen af parasport i Danmark.

Hovedstadens Svømmeklub er beviset på, at sportsforeninger kan tage socialt ansvar. Klubben har blandt andet oprettet en hjælpetræneruddannelse, som har til hensigt at skabe rollemodeller i udsatte boligområder. Flere af de unge er endda blevet ansat som hjælpetrænere i klubben. Klubben er dermed flot lykkedes med at få nye grupper af befolkningen til at svømme.

Idrætsforeningers lokale forankring giver mulighed for at tilpasse deres tilbud til de behov der er i lokalsamfundet. Furesø Løbeklub har været særligt dygtig til det. Med Tine Ringgaard i front har klubben på blot to år firdoblet sit medlemstal. Dette er blandt andet sket ved at oprette både hold for styrketræning, yoga og gang. Lokalsamfundets behov er blevet hørt, og det har gjort klubben en både populær og levende del af Furesø Kommune.

Levende og festligt beskriver også meget godt nyskabelsen: ”Ladies Mud Race”, hvor syv et halvt tusind kvinder i hele Danmark kæmpede sig gennem forhindringsbaner i mudder til anklerne og vand til livet. Ib Østergaard har med arrangementet skabt rum for en ny måde at dyrke idræt i Danmark, og han er et godt eksempel på en rigtig ildsjæl, som formår at skabe rammerne for socialt sammenhold og gode idrætsoplevelser.

De sidste nominerede er indstillet, fordi de gør os klogere på idrætten.

Tennisspilleren og forfatteren Torben Ulrich har brugt et helt liv på forstå idrættens væsen. Han har skabt forbindelse mellem det målrettede og fordybelsen og ligeledes stået fast på, at idrætten er en leg, og at legen i sig selv er vigtigere end at vinde trofæer. I år udgav han forbindelse med sin 90-års fødselsdag en bog med et langt livs refleksioner.

Professor Michael Kjær fra Institut for Idrætsmedicin har med sin forskning gjort verden klogere på overbelastningsskader. Hans forskning er nået bredt ud i verden. Han har derfor også en stor del af æren for, at forskningssamarbejdet mellem Institut for Idrætsmedicin og Institut for Sundhed og Ernæring er anerkendt i hele verden.

Professor Peter Krustrup forsker i sport og sundhed og har igennem en årrække udviklet nyskabende motionskoncepter. Peter har blandt andet været med til at udvikle ”FIT FIRST”, som er skabt til at give skolebørn de bedst mulige forudsætninger til et langt liv med idræt og bevægelse. Han har alene i 2018 været i medierne i 40 forskellige lande, og derved sat sit klare aftryk på debatter om folkesundhed både i og uden for Danmark.

Og nu til kåringen af vinderen.

Vinder af Idrætsprisen 2018 for sit enestående arbejde for dansk parasport er Karl Vilhelm Nielsen.

Kære Karl Vilhelm. Tillykke! Du har gennem et stort engagement i dansk parasport sat et eftertrykkedeligt præg på dansk idrætsliv. Tak for det!

Du står som et fyrtårn i dansk idrætsliv. Du udtalte engang i et interview med Kristeligt Dagblad, at ”[du] laver det arbejde, du gør, for at skubbe på en udvikling, for at skabe flere muligheder for handicappede sportsudøvere, end du nogensinde selv har haft.”

Og i dag hædres du, fordi du er lykkedes med at skabe den udvikling. Det er en bedrift ud over det sædvanlige.

Du er et forbillede som idrætsudøver. Du er et forbillede som foreningsmenneske. Og ikke mindst en stor inspiration som menneske.

Du har i årtier kæmpet for at udvikle mulighederne for, at alle kan opleve glæden og samværet i idrætsforeninger. Det har ikke blot tjent parasportens interesse, men har udviklet hele det danske samfund.

Du har vist med dit arbejde, at man med den rette flid kan tage ansvar for idrætten og udrette store bedrifter til glæde for mange. Ikke mindst de mange idrætsudøvere ude i idrætsforeningerne.

Kære Karl Vilhelm. Du har gennem et langt og flot engagement i dansk idrætsliv været et forbillede for os alle.

Derfor skal du – selvfølgelig – have Kulturministerens Idrætspris 2018.