05/12/2016

Kulturministerens Idrætsreception 2016

Kulturminister Mette Bock uddeler Kulturministerens Idrætspris 2016 på Dansk Arkitektur Center

(Det talte ord gælder)

Kære alle sammen.

Jeg har glædet mig rigtig meget til at møde jer i dag, og til at vi i fællesskab kan hylde det rige danske idrætsliv og årets historisk flotte sportspræstationer. 

For kun en uge siden fik jeg nyt job. Og det er derfor en helt ny opgave for mig at være idrættens minister. Men jeg har glædet mig til opgaven, og jeg glæder mig til at lære idrætsområdet meget bedre at kende. 

Jeg ser frem til et godt og stærkt samarbejde med alle idrættens organisationer.

Året 2016 vil stå som noget helt særligt i dansk idrætshistorie. Det har været et år med præstationer i verdensklasse i mange forskellige idrætsgrene. 

Ja, man kan næsten sige, at det har været et år af Olympiske proportioner!

Og samtidig peger årets resultater på, at den danske idrætsmodel står rigtig stærkt. Vi har en god balance mellem bredde og elite, hvor det store foreningsliv understøtter énerne, der så igen inspirerer bredden.

Den model er værd at holde fast i. Og den bør også inspirere os på andre områder!

Jeg ved, at I alle sammen glæder jer til at få at vide, hvem der har vundet Kulturministerens Idrætspris 2016. Men I må væbne jer med tålmodighed.

Fordi jeg mener, at hver eneste indstillede til prisen er værd at nævne.

Alle har en aktie i Danmarks idrætssucces 2016. 

Lad os starte med frivilligheden.

Frivilligheden har altid været grundstenen i idrætten i Danmark. Sådan var det for 150 år siden, og sådan er det i dag.

Foreninger og frivilligheden gør den danske idrætsmodel unik. 

Derfor gik prisen sidste år til en forening, nemlig Idrætsforeningen Skjold-Skævinge, der havde udviklet ”Klub frivillig”.

Forenings-Danmark eksisterer kun, fordi der rundt omkring i det danske land er mange, mange ildsjæle, der brænder for deres foreninger. 

Ringkøbing Badmintonklub ville ikke være det samme uden Torben Adolfsen. Det samme gælder Horsens Firma- og Familie Idræt, der nyder godt af indsatsen fra frivillige fyrtårne som Axel Petersen. 

Idrættens ildsjæle findes heldigvis mange steder - også i forskningens verden. Professor Bjarne Ibsen har med sin mangeårige forskning været med til at gøre os alle klogere på det unikke danske foreningsliv. 

Foreningslivet i Danmark drives frem af frivillige kræfter. Men det drives også frem af nytænkende kræfter. Det er Pan Idræt et fornemt eksempel på. 

Pan Idræt har skabt en moderne storbyforening, hvor synlighed, moderne ledelsesorganisering og innovative kommunikationstiltag er blevet prioriteret. I Pan Idræt arbejder man desuden aktivt for at skabe en forening, der tager socialt ansvar og vægter fællesskab og netværk højt. 

I Dansk Triatlon Forbund har man også taget et ansvar for sporten og udøverne ved at gøre kampen mod doping til en mærkesag og igangsætte forebyggende indsatser både på eliteplan, i ungdomsrækkerne og blandt motionisterne. Idrættens integritet er afhængig af tiltag som disse! 

DIF og DGI har sat et mål om, at 75 % af danskerne er idrætsaktive i 2025 - et mål, som regeringen støtter. For at nå målet, skal idrætten være tilgængelig for alle. 

Det bliver den med tiltag som Jump4fun, som tilbyder overvægtige børn og unge en tryg indgang til idrættens verden. 

Det bliver den, når Dansk Svømmeunion arbejder aktivt for at gøre idrætten tilgængelig for alle ved at inkludere parasvømning for alle handicapgrupper.

Og det bliver den, når DIF i samarbejde med Dansk Atletikforbund afholder Skole OL for alle landets 4.-7. klasser. Et arrangement, der med deltagelse af over 50.000 elever har været en stor succes.

En anden succes er Arctic Winter Games 2016. Med over 1200 deltagere og mere end 1700 frivillige afholdte de Grønlands hidtil største arrangement!

Arrangørerne kan med god grund være stolte – ikke mindst fordi deltagerne havde svært ved at nå frem på grund af en snestorm. 

Vi ser ikke kun succesen i dansk idræt på foreningsniveau. Vi ser den også, når det gælder om at præstere på højeste internationale niveau. Dansk eliteidræt er trådt ind i en guldalder. Det vidner årets sportslige præstationer om. 

I maj skrev vores badmintonherrer dansk idrætshistorie, da de vandt verdensmesterskabet for herrehold, Thomas Cup. Det gjorde de som det første ikke-asiatiske hold nogensinde. En fantastisk præstation som viser, hvor stærk den danske herreelite i badminton er.

2016 har også været et Olympisk år. 

Hele 15 medaljer blev det til i Rio.

En medaljehøst som har imponeret og overrasket alle.

Vi fik det bedste danske OL siden London i 1948. Og så havde Danmark endda en særlig fordel i 1948, fordi det var lige efter krigen. Derfor kan man roligt sige, at 2016 var det bedste danske OL nogensinde.

OL er sportens fest. Det er en fejring af legenes motto: Hurtigere, højere, stærkere. Og jagten på de nye rekorder fanger hele verdens opmærksomhed. 

De danske atleters kamp for guld til Danmark blev også fulgt tæt herhjemme. Seertallene under OL viste den store danske opbakning, der har været til atleterne. Mere end 2 millioner danskere så herrehåndboldfinalen. 

Som dansker bliver man stolt, når man ser vores atleter få medaljer om halsen. Og de er gode rollemodeller. De giver os noget at spejle os i og noget at stræbe efter. 

Det kan inspirere unge til at arbejde med og udnytte deres talent til det maksimale. 

Mark O. Madsen og Sara Slott Petersen er begge stærke eksempler på gode rollemodeller i idrætten. 

Bag deres flotte OL-præstationer ligger årevis af hårdt arbejde, benhårde prioriteringer, en stålsat vilje og et stort talent. Den indsats de yder hver dag, er til stor inspiration for mange andre.  

Bag enhver dedikeret atlet findes der mindst én dedikeret træner. Bent Fransson har om nogen vist, hvilken betydning en træner kan have for at udvikle et elitemiljø. ”Guldfireren” har haft enestående succes og bragt medaljer til Danmark ved de allerstørste mesterskaber. 

Og NU kommer vi til afgørelsens time! 

Det har været svært at vælge.

Og så alligevel ikke.

Jeg har valgt at give idrætsprisen 2016 til en atlet, for hvem 2016 blev kulminationen på en årelang og målrettet indsats for at blive blandt verdens bedste. 

Årets idrætspris går til Sara Slott Petersen.

Som hækkeløber er Sara vant til at passere forhindringer på sin vej og gør det med stor beslutsomhed, hurtighed og elegance. 

Hun har med stor succes passeret hække og forhindringer undervejs i sin karriere. Og i jagten på at blive blandt verdens bedste hækkeløbere har selv ikke skader afholdt hende fra at nå sit mål.

2016 har været Saras år. Hun skrev dansk idrætshistorie, da hun som den første danske kvinde vandt EM guld i atletik. Da hun vandt OL-sølv satte hun tilmed ny nordisk rekord på distancen. 

Sara Slot Petersen har derudover formået at kombinere eliteidræt, uddannelse og rollen som mor, hvilket gør hende til en fantastisk ambassadør og eksponent for den danske eliteidrætsmodel. Samtidig formår hun at finde tid til at arbejde med unge talenter i det aarhusianske atletikmiljø.

Sara er en stor inspiration og en fantastisk rollemodel. Stor tak – og tillykke med prisen.