Om projektet: Odin Teatrets forestilling UrHamlet

Odin Teatrets forestilling Urhamlet præsenteres i fællesskab for Provinspuljen af Ringkøbing Amt og Frederiksborg Amt. Der er herved tale om et tværgeografisk samarbejdsprojekt. Stykket skal opføres på Kronborg Slottet, idet Odin teatret i sommeren 2006 står for den årlige Hamlet produktion. Det er tanken at forestillingen efterfølgende opføres på Nr. Vosborg samt i Ravenna i Italien.
 
Stykket baserer sig ikke på Shakespeares skuespil, men anvender i stedet den kilde, som Shakespeare brugte i sit forlæg: Den danske Saxo Grammatius’ Hamlet. Temaet i denne oprindelige tekst er ”i højere grad en dissektion af magtens anatomi end Shakespeares filosofisk-eksistensielle problematik”.
 
”Urhamlet” vil blive opført af et internationalt teaterkompagni bestående af 50 skuespillere, dansere og musikere fra Japan, Indien, Bali og Brasilien foruden fra Odin teatret. En udgave af stykket som gadeforestilling med deltagelse af de udenlandske kunstnere vil blive særligt rettet mod børn.

Eugenio Barba fra Odin Teatret er måske den mest internationale teaterpersonlighed, der bor og arbejder i Danmark og Odin Teatret er det ældste gruppeteater i Danmark. Teatret blev etableret i Norge i 1964 af Eugenio Barba og nogle unge ikke-uddannede skuespillere, som var blevet afvist fra de etablerede teaterskoler.

I 1966 blev teatret inviteret til Holstebro, som siden har været centrum for ”teaterlaboratoriet”, der indebærer meget andet end at skabe teaterforestillinger. Teatret har et stort internationalt netværk, ISTA (International School of Theatre Anthropology), som under ledelse af Eugenio Barba har udforsket ”transhistoriske og transkulturelle bevægelsesformer blandt dansere og skuespillere fra forskellige kulturer og stilarter”.
 
Eugenio Barba skaber teatrets forestillinger på baggrund af skuespillernes improvisationer og gennem montage af meget forskellige typer af dramatiske, litterære og videnskabelige tekster. Man har derfor en lang produktionstid og en lang spilleperiode.

0din Teatret har siden 1964 kun lavet omkring tyve forestillinger, som på forskellig vis skaber en konfrontation eller dialog mellem teatret og tilskuerne i forskellige former for sceniske arrangementer både udendørs og indendørs.