650 genforeningssten fredes til 100-års jubilæum

I anledning af fejringen af 100-året for Sønderjyllands genforening med Danmark 2020 bliver samtlige genforeningssten og mindesmærker nu fredet.

Kulturminister Mette Bock siger:

”I 2020 markerer vi en vigtig historisk begivenhed i Danmark, når vi fejrer Sønderjyllands genforening med Danmark. De i alt ca. 650 genforeningssten og mindesmærker fortæller et vigtigt stykke af Danmarks historie. Genforeningsstenene er ikke bare fortællingen om, hvordan nutidens Danmarkskort blev formet efter afslutningen af 1. verdenskrig i 1918, hvor Sønderjylland blev en del af Danmark ved Genforeningen i 1920. De fortæller også historien om den glæde, som Sønderjyllands genforening skabte både nord og syd for den gamle Kongeågrænse. Derfor tager vi nu initiativ til, at vi kan få fredet alle stenene, så de sikres for eftertiden, og så de kan indgå som en del af markering af genforeningsjubilæet i 2020.”

Baggrund

I alt blev der i årene omkring 1920 rejst omkring 670 genforeningssten og mindesmærker over hele landet. En genforeningssten er en sten med indmejslet tekst rejst som et mindesmærke over Sønderjyllands genforening med Danmark 1920. De hundredevis af mindesten er spredt over hele landet og viser den brede folkelige forankring, som Genforeningen havde i 1920. 

En fortidsmindefredning vil betyde, at mindesmærkerne ikke umiddelbart kan fjernes, flyttes eller ødelægges.