Anerkendelse til danske søfolks indsats på D-dagen under 2. Verdenskrig

Danmarks bidrag til invasionen i Normandiet i 1944 får international anerkendelse, når Obama, Putin og en lang række øvrige statsoverhoveder gæster Frankrig i forbindelse med 70-årsmarkeringen af D-dagen. Ny udstilling på Utah Beach Museum dokumenterer historien om de danske krigssejleres indsats i forbindelse med befrielsen af Europa. Økonomisk støtte fra Kulturministeriet sikrer, at fortællingen om de danske krigssejlere bliver en permanent del af museet.

D. 6. juni 2014 er det 70 år siden, de allierede styrker gik i land på strandene i Normandiet. Det markeres ved en stor, international begivenhed med 6000 inviterede og deltagelse af 17 statsoverhoveder, deriblandt H.M. Dronning Elisabeth II af Storbritannien og H.M. Dronning Margrethe II. I Normandiet vil Danmark samtidig blive officielt anerkendt som en af de nationer, der bidrog til invasionen i Normandiet i 1944. Et af højdepunkterne i den danske del af programmet vil være åbningen af en særudstilling på Utah Beach Museum om de danske krigssejleres indsats.

Kulturminister Marianne Jelved siger:

 

”De danske krigssejleres deltagelse i forbindelse med invasionen i Normandiet i 1944 har i mange år været et overset kapitel i den store fortælling om 2. Verdenskrig. Med udstillingen på Utah Beach Museum bliver Danmarks bidrag i de allieredes kamp nu formidlet på ny til et stort internationalt publikum. De danske krigssejlere var – med døden som indsats – medvirkende til, at vi i Europa i dag kan leve i frihed. Krigssejlerne fortjener at blive anerkendt for deres store indsats. Jeg håber, at denne udstilling er et skridt på vejen. Og jeg er stolt over, at Dannebrog fremover vil vaje side om side med de øvrige allieredes flag på Normandiets kyst.”

Charles de Vallavieille, ansvarshavende for Utah Beach Museum og viceborgmester i Sainte-Marie-du-Mont, udtaler:

 

”Vi har et særligt forhold til de danske krigssejlere, som allerede i krigens begyndelse valgte at deltage aktivt – nogle gange under udenlandske flag – i kampen mod nazismen. I dag viderebringer vores museum denne enestående erindring og understreger vigtigheden af alle de allierede nationers deltagelse i krigen. ”

Udstillingen på Museet ved Utah Beach dokumenterer de danske krigssejleres heltemodige indsats i forbindelse med kampen mod Nazityskland og befrielsen af Europa. I alt 800 danske søfolk deltog blandt de allierede styrker i den såkaldte Operation Overlord. Det er en historisk milepæl, at krigssejlernes indsats nu omsider anerkendes fra officielt hold, og at Dannebrog fremover vil være synligt blandt de øvrige allieredes flag på Normandiets kyst.

Museet på Utah Beach modtager årligt mellem 120.000-150.000 besøgende fra hele verden og hører til blandt områdets store turistattraktioner. Med Kulturministeriets støtte kan særudstillingen om den danske indsats i 2016 gøres til en permanent del af museet og tjene som visitkort for Danmark i mange år fremover. H.M. Dronningen og den franske indenrigsminister, Bernard Cazeneuve, vil være til stede d. 6. juni i forbindelse med åbning af udstillingen.

Fakta

I 2014 bliver Danmark officielt anerkendt som en af de bidragydende nationer til de allieredes invasion i Normandiet 1944. I alt 800 danske søfolk deltog i sin tid i den såkaldte Operation Overlord. 70-året for D-dagen vil blive markeret med et storstilet, internationalt program i Normandiet i dagene omkring D-dagen, den 6. juni. Der forventes deltagelse af 17 statsoverhoveder, deriblandt H.M. Dronning Elisabeth af England og præsident Obama. Den danske delegation udgøres bl.a. af H.M. Dronningen, repræsentanter for veteranorganisationerne, forsvarsministeren, forsvarschefen og Danmarks ambassadør i Frankrig. Begivenheden indbefatter op til 6000 inviterede samt over 1000 journalister. Kulturministeriet bidrager med finansiel støtte på 75.000 kr. til udstillingen på Utah Beach Museum.

Yderligere oplysninger

Konsulent Sune Blicher, Kulturstyrelsen, sub@remove-this.kulturstyrelsen.dk, tlf.: +45 33 74 45 62

Kulturministeriets pressetelefon, tlf.: +45 22 76 51 16