Bogpanel er klar til at vælge gratis bøger til Verdens Bogdag

100.000 bøger skal 23. april 2015 deles gratis ud til danskere som et led i kulturminister Marianne Jelveds læsekampagne Danmark Læser.

Mere end 20 forlag og selvudgivere har sent deres bud på, hvilke bøger der skal deles gratis ud på Verdens Bogdag 23. april 2015. 

I alt har Kulturministeriet modtaget over 60 skønlitterære titler, som et uvildigt panel nu skal bruge juleferien på at læse. I alt skal panelet udvælge fem titler, som vil blive produceret i 20.000 eksemplarer hver. Bøgerne skal deles ud til de mange danskere, der aldrig eller kun sjældent læser skønlitteratur. 

”Det er dejligt, at branchen har bakket så massivt op om initiativet. Vi håber, at bøgene vil blive læst og givet videre flere gange, så endnu flere får mulighed for at opleve at blive opslugt af en god fortælling,” siger kampagneleder Rikke Lind Andersson.  

Bogelskere i både Danmark og Grønland og på Færøerne opfordres til at melde sig som boguddelere på www.danmarklæser.dk og hjælpe med at dele bøger og dermed gode læseoplevelser ud til folk i deres netværk, som ikke så tit får åbnet en roman eller novellesamling. Boguddelerne vil den 23. april få udleveret en bogkasse med 5 af hver af de udvalgte titler – altså 25 bøger i alt. Bogkasserne kan hentes på det lokale bibliotek eller i boghandler. Indtil videre har 300 biblioteker og boghandlere meldt sig som afhentningssted i både Danmark og Grønland og på Færøerne.

1.500 har allerede meldt sig som boguddelere. 

Fakta

Den 23. april er udnævnt til bogens Verdens Bogdag af UNESCO. Datoen er valgt, fordi det er William Shakespeares fødselsdag og samtidig dødsdagen for forfatterne Miguel de Cervantes og Inca Garcilaso de la Vega.

Kulturminister Marianne Jelved har afsat 20 mio. kr. over fire år til initiativet Danmark Læser. Initiativet indeholder blandt andet en konkurrence mellem kommunerne om, hvem der kan finde på de mest kreative og spændende tiltag, der kan få flere til at læse.

Undersøgelser viser, at 40 % af befolkningen enten aldrig læser skønlitteratur eller gør det relativt sjældent. Gennem initiativer og samarbejder med rod i danskernes lokalmiljøer skal Danmark Læser få flere til at gå på opdagelse i skønlitteraturen og i det fællesskab, som litteraturen åbner for læserne.