Brian Mikkelsen får 'Årets Arne'

Kulturminister Brian Mikkelsen (K) modtager i dag prisen som ’Årets Arne’ af Akademisk Arkitektforening i København.

Prisuddelerne har udvalgt Brian Mikkelsen, fordi han er ”den første kulturminister, der har udarbejdet en ambitiøs og visionær politik for arkitektbranchen.” Brian Mikkelsen modtager prisen ved den årlige Nytårskur i Arkitekternes Hus i dag kl. 15.30.
 
’Årets Arne’ hædrer arkitekter eller andre personligheder, som understøtter arkitektonisk nytænkning i København. Kulturminister Brian Mikkelsen får prisen, fordi han har været hovedkraften bag regeringens arkitekturpolitik. 
 
Regeringens arkitekturpolitik fra foråret 2007 indeholder 10 forskellige indsatsområder og en lang række konkrete initiativer, der skal bidrage til at fastholde og fortsætte udviklingen af høj kvalitet i dansk arkitektur. Under titlen ”Arkitekturnation Danmark – rammer for liv, rammer for vækst” stiller arkitekturpolitikken skarpt på, at arkitektur udgør en vigtig ramme for liv og vækst i Danmark og dermed også for vores velfærd.
 
Formand for Akademisk Arkitektforening i København, arkitekt MAA Andreas Lauesen, begrunder valget af Brian Mikkelsen som modtager af ’Årets Arne’ således:
”Kulturministeren har forstået, at det ud over at give arkitekterne kunstnerisk frihed også gælder om at skabe et marked for dansk arkitektur. Det glæder os i AA KBH, at der er blevet lyttet så meget til branchen, som tilfældet er, og at arkitekturpolitikken ’Arkitekturnation Danmark’ sætter fokus på bæredygtig og innovativ arkitektur”.
 
Sidste års prisvinder var den verdensberømte arkitekt Norman Foster. Han fik prisen for planerne om det kontroversielle Tivolitårn. Det er et bevidst ønske fra juryens side, at prisen skal repræsentere de modige, de frække og opinionsdannerne inden for arkitektfaget. Dem der tør rokke ved vores arkitektoniske vanetænkning og udfordre byens udviklingspotentiale.

En glad Brian Mikkelsen udtaler:

”Jeg er rigtig stolt over at modtage ’Årets Arne’. Prisen er noget helt særligt, fordi det er de Akademiske Arkitekter i København (AA KBH), der uddeler den. Jeg vil gerne sige tak til blandt andet AA KBH for, at Danmark har et så inspirerende og levende arkitekturmiljø, at det giver mening at udarbejde en selvstændig politik på området. Prisen bliver derfor i lige så høj grad en pris til dansk arkitektur og danske arkitekter.”
 
Regeringens arkitekturpolitik består af følgende 10 indsatsområder: 

   

 • Det offentlige byggeri skal have større arkitektonisk kvalitet
 • Privat efterspørgsel efter arkitektonisk kvalitet skal fremmes
 • Arkitektonisk kvalitet og effektivt byggeri skal gå hånd i hånd
 • Innovativ arkitektur skal skabe sundt tilgængeligt og bæredygtigt byggeri
 • Det støttede byggeri skal have større arkitektonisk kvalitet
 • Arkitektonisk kvalitet i planlægningen skal have høj prioritet
 • Den arkitektoniske kulturarv skal vedligeholdes og udvikles
 • Eksporten af dansk arkitektur skal have bedre betingelser
 • Dansk arkitektur skal have et stærkt vækstlag
 • Den danske arkitektuddannelse skal være blandt verdens bedste.

Læs publikationen 'Arkitekturnation Danmark'

Yderligere oplysninger:

Pressechef i Kulturministeriet Martin Østergaard-Nielsen, tlf.: 33 92 35 98
Specialkonsulent i Kulturministeriet Mikkel Buchter, tlf.: 33 92 35 85