Danmark møder Brasilien i design

Dansk design indtager Brasilien, når det toneangivende Tomie Ohtake Institut i São Paolo åbner udstillingen Danish Design – Masters and Icons den 21. august 2014 i samarbejde med Designmuseum Danmark. Udstillingen følges til dørs af en delegation udøvende danske designere, som skal bane vejen for et tættere og bæredygtigt samarbejde mellem det danske og det brasilianske designmiljø. Udstillingen er støttet af Kulturministeriet og Udenrigsministeriet.

Kulturminister Marianne Jelved udtaler:

”Den danske designindsats i São Paulo har en stærk ambition om at sætte innovative, bæredygtige designløsninger på dagsordenen og bygge bro mellem det gamle og det nye. Dansk design har et godt ry i Brasilien, og jeg er glad for, at Tomie Ohtake Instituttet nu giver det brasilianske publikum mulighed får at gå på opdagelse i både de klassiske danske designikoner og nogle af de seneste års nyskabelser. Det viser bredden i dansk design.”

Ricardo Ohtake, generaldirektør for Tomie Ohtake Instituttet, udtaler:

“Dansk design tjener som et forbilledligt eksempel for alle andre lande: På den ene side på grund af det skelsættende design, som satte barren for design på verdensplan i første halvdel af det 20. århundrede. På den anden side fordi dansk design afslører en menneskelig tilstedeværelse i produktionen – lige fra kurvede og organiske former til brug af eksperimenterende nye materialesammensætninger. Denne magiske måde at skabe design har været Danmarks store bidrag til Brasilien.”

Danish Design – Masters and Icons er tilrettelagt i samarbejde med Designmuseum Danmarks forsknings- og bibliotekschef, designhistorikeren Lars Dybdahl. Udstillingen byder på en stærk repræsentation af danske designklassikere fra flere årtier, hvilket indbefatter 50 nøje udvalgte værker fra bl.a. Kaare Klint, Poul Henningsen og Arne Jakobsen. Nulevende danske designere som bl.a. Louise Campbell, Ole Jensen, Cecilie Manz og Kasper Salto er også repræsenteret i udstillingen, og det er missionen at understøtte og udbygge den stærkt voksende interesse i Brasilien for dansk design gennem en attraktiv manifestation og samtidig introducere den unikke danske designkultur til Brasilien. Udstillingen skal efter Tomie Ohtake Instituttet videre til Brasilia, og der er planer om yderligere visninger i Sydamerika.

Udstillingen i São Paolo løber fra den 21. august til den 28. september 2014. I forbindelse med udstillingen afholder Tomie Ohtake Instituttet en konference, hvor designinteresserede bl.a. vil få mulighed for at høre om den danske designtradition.

Dialog mellem fagprofessionelle

I forbindelse med udstillingen deltager desuden tre danske designere fra Fairtrade Designers. Liselotte Risell, Henriette Melchiorsen og Pil Bredahl vil få lejlighed til at udfolde deres designkompetencer i mødet med professionelle brasilianske kollegaer og kommercielle partnere med henblik på at skabe nye samarbejdsrelationer og for at dyrke faglig ideudveksling. Dialog og stærke forbindelser landende imellem har en langsigtet effekt og vil fremadrettet understøtte den fortsatte relation med Brasiliens kulturelle miljøer.

Fakta

Brasilien er som et af BRIKS-landene en del af Det Internationale Kulturpanels (IKP) strategi om at øge det kulturelle samarbejde med de nuværende vækstlande. IKP er et samarbejde mellem Kulturministeriet, Udenrigsministeriet og Erhvervs- og Vækstministeriet samt andre centrale danske kulturinstitutioner og -aktører. Den danske indsats i Brasilien er støttet økonomisk af Kulturministeriet og Udenrigsministeriet samt Novo Nordisk, Maersk Line og Dinesen. 

Læs mere om strategien for Det Internationale Kulturpanel

Yderligere oplysninger:

Konsulent Sune Blicher, Kulturstyrelsen, sub@kulturstyrelsen.dk, tlf.: +45 33 74 45 62

Kommunikationschef Nikolina Olsen-Rule, Designmuseum Danmark, nor@remove-this.designmuseumdanmark.dk, tlf.: +45 31 44 30 61