Dansk design får unikt udstillingsvindue i Toronto

Canadas største kunstmuseum indrettes med dansk designinteriør.

Når Canadas største kunstmuseum løfter sløret for sin spektakulære ombygning udført af den verdensberømte arkitekt, Frank Gehry, vil det være dansk design, der pryder museets restaurant, caféer, gallerier og designshop.

Danmark og dansk design får en prominent placering, når Canadas største kunstmuseum, Art Gallery of Ontario i Toronto, genåbner dørene for publikum i november 2008. En række danske designvirksomheder er blevet udvalgt til indretningen af den spektakulære tilbygning med produkter spændende fra danske designmøbler, porcelæn, glas og bestik til dansk trægulv, belysning og tæpper. Kunstmuseet forventer næste år omkring ca. 800.000 besøgende, som selv vil kunne købe dansk design i museets designshop. 
 
Kulturminister Carina Christensen glæder sig over den opmærksomhed, projektet vil skabe for Danmark og dansk design:
"Indretningen af Canadas største kunstmuseum med dansk design og interiør giver en fantastisk branding af Danmark og dansk design over for et internationalt meningsdannende publikum. Projektet er et godt eksempel på de muligheder, der opstår, når kultur og erhvervsliv går hånd i hånd."   
 
Igennem de sidste to år har Danmarks honorære generalkonsul Arne Nordtorp og Peter Mørk fra Handelskontoret i Toronto arbejdet på at gøre det nyrenoverede kunstmuseum så dansk som muligt. Efter at have set en lang række danske designløsninger blev den ansvarlige arkitekt, Frank Gehry, så begejstret, at valget faldt på dansk design til indretning af kunstmuseet. SuperDanish, som projektet er blevet døbt, er blevet til i et samarbejde mellem private danske virksomheder, danske fonde, Art Gallery of Ontario samt Danmarks honorære generalkonsul, Handelskontoret i Toronto og Den Danske Ambassade i Ottawa.
 
"Dansk designs fornemme placering på Art Gallery of Ontario udgør et markant og permanent fingeraftryk for Danmark i Canada. Når dansk design er udstillet på Canadas største kunstmuseum, betyder det en blåstempling af dansk design, kreativitet og håndværksmæssig kvalitet", udtaler Christian Scherfig, direktør i Dansk Design Center.
 
Det er ikke blot de store danske designikoner som for eksempel Arne Jacobsen, Hans Wegner, Poul Henningsen og Georg Jensen, der kan ses på kunstmuseet. Også mindre kendte unge designere er repræsenteret.

Forvandlingen af Art Gallery of Ontario er en gennemrestaurering af museets eksisterende bygninger samt en nytegnet skulpturel tilbygning i glas, der spænder over det, der svarer til længden af to fodboldbaner. Bag det arkitektoniske mesterværk står den canadiskfødte Frank Gehry, der er kendt verden over for Guggenheim museet i Bilbao og Walt Disney Concert Hall i Los Angeles. 
 
Art Gallery of Ontarios genåbning er sat til d. 14. november, hvor blandt andet kulturminister Carina Christensen vil medvirke som gæstetaler. 

Yderligere oplysninger:

Ambassadør Poul Erik Dam Kristensen, Den Danske Ambassade i Ottawa
pouekr@um.dk - tlf.: 001 613 562 1811, lokal 226.
 
Konsul og leder af Handelskontoret i Toronto Peter Mørk
petmor@um.dk - tlf.: 001 416 962 5661, lokal 325.
 
Honorær generalkonsul Arne Nordtorp
arne@torpinc.com - tlf.: 001 416 968 2768.
 
Kommunikations- og kulturrådgiver Linda Friis Petersen, Den Danske Ambassade i Ottawa
linpet@um.dk - tlf.: 001 613 562 1811, lokal 223.
 
Kommunikationschef Antonietta Mirabelli, Art Gallery of Ontario
antonietta_mirabelli@ago.net - tlf.: 001 416 979 6660, lokal 454.

Danske designvirksomheder på AGO:

Askman Furniture
BabyDan
Carl Hansen & Son
EGE
Eva Solo
Erik Jørgensen
Engelbrechts Furniture
Fredericia Furniture
Republic of Fritz Hansen
Georg Jensen
Holmegaard
Junckers
Louis Poulsen
OneCollection
Piet Hein
Rikke Jakobsen  

Fonde og sponsorer

A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Augustinus Fonden, Oticon Fonden, Knud Højgaards Fond, private canadiske bidragsydere og virksomheder.