Dansk kultursatsning skydes i gang i Kina

Tæt samarbejde mellem danske og kinesiske kulturinstitutioner betyder, at et stort kinesisk publikum over de næste ti måneder vil kunne opleve et ambitiøst og bredt udbud af dansk kultur og kunst. Over 60 arrangementer indgår i programmet for kultursatsningen, som kulturminister Marianne Jelved skyder i gang den 24. oktober i Beijing.

Kulturminister Marianne Jelved siger:

”Formålet med kultursamarbejdet er, at danske og kinesiske kunstnere skal mødes, så de kan blive inspireret af hinanden og lære af hinanden. Vi er begge nysgerrige folk med lyst til at udforske hinandens kunst og kultur. Kunsten er universel og dermed grænseoverskridende. Den åbner mulighed for samtale og dialog mellem vores nationer. Der er allerede etableret mange nye samarbejder mellem danske og kinesiske kunstnere, og jeg glæder mig til at se, hvordan de udfolder sig.”

Kulturminister Marianne Jelved er i Kina fra den 24. til den 30. oktober 2014. Hun skal bl.a. mødes med den kinesiske kulturminister Cai Wu samt statslige organisationer inden for film, tv og presse. Marianne Jelved vil desuden overvære en række arrangementer med danske og kinesiske kunstnere og kulturaktører i hovedrollen.

Den danske kultursatsning i Kina strækker sig frem til juli 2015. Programmet inkluderer udstillinger, koncerter, filmfestivaler, litteraturarrangementer, symposier, scenekunst og teater, arrangementer med fokus på design, arkitektur og kunsthåndværk, nogle med særligt fokus på børn og unge.

Se alle arrangementer på Kulturstyrelsens hjemmeside 

Kulturministerens program dækker bl.a.:

  • Udstillingen ”Bjørn Nørgaard Re-modelling the World - again again again” på CAFA Museum i Beijing. Samarbejde med Statens Museum for Kunst.
  • Børneteater: Gazart med forestillingen Sneøjne og efterfølgende workshop for børn arrangeret af Teatercentrum.
  • Institute for Provocation i Beijing: Besøg hos den danske kunstnerduo benandsebastian.
  • Åbning af Det Danske Kulturcenter i Beijing.
  • ”Putting People First”. En udstilling om dansk arkitektur på Central Academy of Fine Arts, School of Architecture i Beijing.
  • Det Kongelige Teaters Balletskole Holstebro med forestillinger og workshops for børn.
  • Trio Vitruvi, koncert i Beijing i forbindelse med den officielle åbning af kultursatsningen.
  • Seminar om H.C. Andersen. Afholdes i forbindelse med udstillingen Eventyret i papir – H.C. Andersen som papirklipper på Chinese Museum of Women and Children i Beijing. I Samarbejde med Odense By Museer.

Der er tale om den største danske kultursatsning i Kina til dato. Fokus er på at etablere langvarige dansk-kinesiske partnerskaber og samarbejder mellem kunstnere og kulturaktører for at få initiativerne til at gro nedefra.

Baggrund

Den dansk-kinesiske kultursatsning er blevet til i et tæt samarbejde mellem Kulturministeriet, Det Danske Kulturinstitut og Den Danske Ambassade i Beijing samt Statens Kunstfond, danske kulturinstitutioner, kunstnergrupper og kunstnere. De kinesiske samarbejdspartnere består af kulturinstitutioner og kunstnere og det kinesiske kulturministerium.

Læs mere om kultursatsningen i Kina og ministerens program under sit besøg i Kina

Yderligere oplysninger

Konsulent Sune Blicher, Kulturstyrelsen, tlf.: +45 3374 4562, sub@remove-this.kulturstyrelsen.dk
Kulturministeriets pressetelefon, tlf.: +45 2276 5116