De nominerede til ’Kulturministerens Parasportspris 2019’ er…

De tre nominerede til ’Kulturministerens Parasportspris 2019’ har alle skabt særligt flotte resultater samt bidraget til at udvikle parasporten og skabe succeshistorier for dansk handicapidræt. Til januar skal vinderen kåres ved DR’s sportsgalla-show ’Sport19’.

De nominerede til ’Kulturministerens Parasportspris 2019’:

Landsholdet i kørestolsrugby v/ anfører Leon Jørgensen

Det danske landshold i kørestolsrugby skabte i år en sensation, da de vandt sølv ved EM i wheelchair rugby 2019 og dermed kvalificerede sig til den paralympiske turnering i wheelchair rugby, Tokyo 2020. Sporten fik derudover et gigantisk gennembrud som publikumsoplevelse i år, hvor tilskuerne strømmede til lægterne til EM i Vejle samt fulgte kampene via nettet. 

Kørestolsrugby er en forbilledlig holdsport, som er indbegrebet af alt det bedste inden for idrætten: Sammenhold, tempo, teknik og inklusion. Sporten favner mangfoldigheden af mennesker med fysiske funktionsnedsættelser, idet et klassifikationssystem for spillerne altid sikrer, at spillere med svagere fysik altid får mulighed for at bidrage til den fælles succes.

Lars Larsen

For 30 år siden fik JYSK og Parasport Danmark første gang papirer på hinanden i form af en sponsorkontrakt. Sponsoratet er dermed et af Danmarks ældste. Det var oprindeligt Lars Larsens hustru Kristine, som fik idéen til sponsoratet. Ægteparret så et uopfyldt potentiale, som de valgte at satse på. Denne gruppe af mennesker viste forbilledligt, at man kan opnå meget, når man sætter sig det for og arbejder hårdt med dedikation, fightervilje og gåpåmod – værdier som er i lighed med Lars Larsen opbygning af JYSK.

Sponsoratet har over de 30 år støttet parasporten frem mod syv Paralympiske Lege. Både Parasport Danmark og sporten generelt har i den tid gennemgået en stor udvikling samtidig med, at der kommet langt større fokus på sporten. Dette har Lars Larsen og hustru gennem deres sponsorat været med til at fremme. Men ikke kun i Danmark har man haft glæde af støtten. Sponsoratet er nemlig løbende blevet udbygget til at omfatte alle de nordiske samt en del europæiske lande.


Viborg Skytteforening

Siden 2015 har Viborg Skytteforening haft et samarbejde med en række specialskoler, som sikrer, at børn med forskellige handicaps inkluderes i foreningen. Instruktørernes store drivkraft, hjerterum, samarbejdsvilje og vedholdenhed har betydet, at mere end 120 børn med kognitive handicap har oplevet glæden ved skydeidræt og et aktivt fritidsliv sammen med jævnaldrende børn. 

Skydeidrætten er lig med struktur, forudsigelighed, rolige atmosfære og afskærmede pladser. Alt sammen virkemidler, der anbefales i pædagogiske metoder til børn med kognitive handicaps. Men ingen føler sig særlige og udstillede, fordi det er en fast pakke i skydeidrætten. Samtidig ser foreningerne og skolerne i kommunen, at skydningen træner børnenes fokus og koncentration, og at de bliver bedre til at finde ro i kroppen. Viborg Skytteforening er således et kerneeksempel på hvor stor værdi, det kan skabe, når foreninger målrettet arbejder på at inkludere børn og unge med handicap, og at også de og deres forældre kan opleve, at idrættens foreningsliv og fællesskaber er for dem.

Vinderen hyldes til DR’s gallashow ’Sport19’, som afholdes i Jyske Bank Boxen den 4. januar 2020. 

Om ’Kulturministerens Parasportspris’ 

Hvert år hylder kulturministeren personer eller organisationer, som har gjort en enestående indsats for dansk handicapidræt, og som har bidraget til, at handicapidrætten udvikler sig. Prisen blev oprettet som ’Kulturministerens Handicapidrætspris’ og er blevet uddelt siden 2010. Tidligere vindere inkluderer bl.a. Anders Berenth (2018), Team Tvilling (2015) og Ridelandsholdet for ryttere med handicap (2010). 

Yderligere oplysninger

Kulturministeriets pressetelefon: 22 76 51 16