Eliteidrættens kanon på plads

Pressemeddelelse fra Team Danmark og Kulturministeriet.

Team Danmark og Kulturministeriets kanonudvalg har netop offentliggjort de 12 udøvere og begivenheder, som udgør den danske Eliteidrætskanon. De 12 udvalgte er: Wilson Kipketer, Kvindelandsholdet i håndbold, Anja Andersen, Bjarne Riis, EM-triumfen i fodbold 1992, Michael Laudrup, Ole Olsen, Paul Elvstrøm, Lis Hartel, Knud Lundberg, Ragnhild Hveger og Ivan Osiier.

Kanonudvalget opgave var at pege på 12 danske eliteidrætsbegivenheder, der efter udvalgets mening i særlig høj grad har kunnet give idrætslige oplevelser til stadig nye generationer.

”De 12 begivenheder og personer repræsenterer det ypperste inden for eliteidrætten – og de har på hver sin måde bidraget markant til udviklingen af dansk eliteidræt. Eliteidrætskanonen viser tydeligt den store spændvidde, som kendetegner dansk eliteidræt – vi har skabt fantastiske resultater og skubbet til udviklingen i en lang række idrætsgrene. Det kan vi være stolte af ”, siger Team Danmarks formand Carl Holst.

Eliteidrættens kanonudvalg har set det som en stor udfordring at skulle prioritere mellem usammenlignelige aktiviteter, præstationer og forskellige tiders syn på eliteidræt. Udvalget valgte derfor at strukturere arbejdet efter fem kategorier: Fantastiske karriereforløb, store danske præstationer, nyskabelser, mytiske personer og begivenheder samt særligt medrivende begivenheder og dramaer.

”Et af udvalgets erklærede mål har været at bidrage til en debat om eliteidrættens værdier og betydning. Eliteidrætten – og idræt i almindelighed – er en central del af den danske kultur, og derfor er en løbende debat om kvalitet i idrætten også vigtig. Nu har de danske sportsentusiaster fået et kvalificeret diskussionsgrundlag med kanonudvalgets 12 foretrukne værker og personer, men det er jo ikke en facitliste, for dansk eliteidræt vrimler med mindeværdige begivenheder og eliteidrætsudøvere”, udtaler kulturminister Brian Mikkelsen.

Udvalget vil i januar måned også komme med forslag til, hvordan Eliteidrætskanonen kan præsenteres i levende billeder, foto og tekst. Udvalget skal herunder komme med forslag til, hvilke personer - i eller udenfor udvalget - der på en levende måde kan beskrive hvert enkelt af de valgte værker.

Eliteidrættens kanonudvalg, der er udpeget af Team Danmark og kulturministeren i fællesskab, blev ledet af Else Trangbæk, tidligere OL-deltager og lektor i idrætshistorie ved Institut for Idræt. De øvrige medlemmer var: Camilla Andersen, tidligere landsholdsspiller i håndbold, Olav Skaaning Andersen, chef på DR-sporten, Rasmus Bech, redaktør på Politiken sport, Morten Stig Christensen, chef på TV2-sporten samt Mette Terkelsen, lektor i journalistik på RUC.

Se den danske eliteidrætskanon i billeder og tekst

Læs mere om udvalget og kommissoriet på Team Danmarks hjemmeside

Yderligere oplysninger:

Carl Holst, formand for Team Danmark, tlf.: 40 32 52 10
Søren Riiskjær, direktør i Team Danmark, tlf.: 20 23 66 61
Martin Østergård-Nielsen, pressechef i Kulturministeriet, tlf.: 24 69 64 35
Else Trangbæk, formand for Elitesportens kanonudvalg, tlf.: 51 22 56 21