Forskning i hulbælter udløser Julius Bomholt-prisen

Kulturministeriets forskningspris, Julius Bomholt-prisen, bliver i dag givet til arkæologerne Palle Eriksen og Per Ole Rindel for deres store arbejde som redaktører på bogen ’Lange linjer i landskabet – Hulbælter fra jernalderen’.

Kulturminister Rasmus Prehn siger:

”Palle Eriksen og Per Ole Rindel fortjener stor hæder for deres forskningsarbejde i hulbælter. I mere end 10 år har de to stået i spidsen for et interessant og vigtigt opklaringsarbejde om, hvorfor man gravede tusinder af huller i brede bælter i landskabet i jernalderen. Resultatet er samlet i et gedigent arkæologisk forskningsværk, der giver en unik indsigt i jernalderens gådefulde hulbælter, som omkranser landsbyer og strækker sig milevidt gennem landskabet i Jylland.”
Det er Kulturministeriets Forskningsudvalg, der har indstillet Palle Eriksen og Per Ole Rindel til prisen.

Formand for Kulturministeriets Forskningsudvalg Johs. Nørregaard Frandsen siger:

”Palle Eriksen og Per Ole Rindel har igangsat et helt forbilledligt samarbejde mellem en lang række museer og forskende institutioner. Projektet viser den uvurderlige forskning, der foregår på museerne og i regi af samarbejde mellem museer og universiteter. Ikke mindre end 35 forfattere har bidraget til forskningsværket om jernalderens hulbælter.”

Hulbælter er et nyt ord i det danske sprog og et nyt begreb i den arkæologiske fagterminologi. Hulbælterne er flerdobbelte rækker af huller, som ofte er flere kilometer lange. Hullerne har oprindeligt stået åbne og er anlagt i den tidlige del af jernalderen, dvs. for 2500 år siden. Nogle af hulbælterne har haft en forsvarsmæssig funktion som simple minebælter, mens andre synes at have haft en mere symbolsk betydning.

Her kan du læse hele indstillingen fra Kulturministeriets Forskningsudvalg.

Overrækkelsen af prisen finder sted i dag på Ringkøbing-Skjern Museum.

Fakta om Julius Bomholt-prisen

Kulturministeriets forskningspris, Julius Bomholt-prisen, gives for nyskabende forskning af højeste kvalitet og som anerkendelse af en fremragende forskningsindsats. Prisen uddeles én gang om året. Prisen er indstiftet af Kulturministeriet og navngivet efter Danmarks første kulturminister, Julius Bomholt. Vinderne af Julius Bomholt-prisen modtager en medalje i bronze skabt af billedkunstner Morten Stræde.

Palle Eriksen er arkæolog og museumsinspektør ved Ringkøbing-Skjern Museum & Arkæologi Vestjylland. Per Ole Rindel er arkæolog og lektor på Saxo-Instituttet, Københavns Universitet. De to arkæologer modtager prisen for bogen, ’Lange linjer i landskabet – Hulbælter fra jernalderen’, der udkom i 2018.

Yderligere oplysninger:

Kulturministeriets pressetelefon: 22 76 51 16