Fri konkurrence om sportsrettigheder

Alle tv-stationer - både danske og udenlandske - skal have mulighed for at sende store danske sportsbegivenheder som f.eks. fodboldlandskampe og håndbold-VM med eneret.

Det mener kulturminister Brian Mikkelsen (K), der pr. 1. januar 2002 vil afskaffe den danske liste over store sportsbegivenheder, som de landsdækkende tv-stationer DR og TV 2 skal have mulighed for at sende. Listen indgår i den stærkt kritiserede bekendtgørelse om udnyttelse af tv-rettigheder til begivenheder af væsentlig samfundsmæssig interesse, som blev indført i Danmark i slutningen af 1998.

Bekendtgørelsen blev til på baggrund af en bestemmelse i EU-direktivet om ”tv uden grænser”, der har til formål at bremse prisernes himmelflugt på sportsområdet. Det er som bekendt ikke lykkedes.

”Reglerne for tv-rettigheder til de store sportsbegivenheder har længe været en hæmsko for både idrætsorganisationerne og tv-stationerne. Derfor er det vigtigt at få dem afskaffet så hurtigt som muligt,” udtaler Brian Mikkelsen.

Med forslaget lever kulturministeren op de løfter, han har givet flere gange før valget. Samtidig tager han hul på en større liberalisering af hele tv-markedet, hvor han gerne vil gøre op med den foregående regerings meget regeltunge og restriktive politik.
”Som udgangspunkt ser jeg da helst, at alle danskere kan se fodbold- og håndboldlandskampe. Men det må være op til tv-stationerne at sørge for det. Det skal ikke afhænge af politiske indgreb, der ender med at skade både konkurrencen på tv-markedet og indtægtsmulighederne for dansk idræt,” udtaler ministeren.

Yderligere oplysninger:

Specialkonsulent Vibeke G. Petersen 3392 9814
Pressechef Jakob Høyer 3392 3598