Historisk festfyrværkeri på søndag!

Den danske historie og kulturarv er til stede overalt, hvor vi færdes. På søndag arrangerer Kulturarvsstyrelsen for første gang Historiens Dag.

Den vil byde på et overflødighedshorn af oplevelser for hele familien. Arrangørerne kommer fra alle hjørner af den kultur- og naturhistoriske verden, og vi kommer rundt til alle afkroge af kulturarven. Rundt om i landet er der mere end 600 arrangementer at vælge imellem, hvis man på søndag går på opdagelse i historien.
 
”Der er lagt op til lidt af et historisk festfyrværkeri. Vi kan få fingrene i jorden og blive arkæologer for en dag. Vi kan smage smulerne fra de riges bord – i middelalderen, vel at mærke. Vi kan høre lurblæserne spille. Fælles for alle arrangementer er, at de fortæller en historie om vores kulturarv. En historie, der gør kulturarven levende og vedkommende, fordi vi kan møde den med alle vores sanser ude i historien. Vi skal nemlig se den, røre ved den, høre om den og smage på den,” siger kulturminister Brian Mikkelsen.
 
Målet er, at danskerne får et bedre kendskab til kulturarven og en større bevidsthed om historien. Kulturministeren har taget initiativ til dagen, for at gøre vores kulturarv mere vedkommende for især børn og unge.
 
”Jeg håber, at Historiens Dag kan medvirke til at gøre op med den historieløshed, der desværre er udbredt. Men det gør bestemt ikke spor, hvis Historiens Dag også bliver hyggeligt. Man kunne jo forestille sig en familiedag med oldeforældre, bedsteforældre, forældre og børn, der gjorde det til en fast tradition at være sammen om enten et lokalt arrangement eller en familieudflugt til et museum eller et fortidsminde,” siger kulturminister Brian Mikkelsen.
 
Allerede nu kan man via Internettet gå ind på danmarkskortet for Historiens Dag og se, hvad der er i nærheden af en selv. Derefter kan man tage børnene med på 'skattejagt' i kulturarven. Og de kan få diplom, hvis de får mindst tre gode historier med hjem.

Dagen bliver officielt åbnet af kulturminister Brian Mikkelsen ved et arrangement på: Øregaard Museum, Ørehøj Allé 2 i Hellerup, søndag 22. maj kl. 12.30
 
Arrangementet på Øregaard Museum hører til de typiske for Historiens Dag. Aktiviteten er formet som en skattejagt og især møntet på børnefamilier. Her vil børn og voksne få historien bag det berømte Eckersbergs maleri af familien Søbøtkers børn.

Man vil kunne møde et af børnene klædt i en fin empirekjole, sådan som man gjorde for 200 år siden, da Øregaard var familiens elegante landsted. Og den unge frøken Charlotte vil meget gerne tale, for hun keder sig frygteligt derude på landet. Der vil også være poster, der fortæller om livet på bondegården, der hørte til landstedet. Og så kan man få sukkerbrød og rabarbersaft på verandaen, som man forfriskede sig med dengang.
 
Alle er velkomne til at deltage!