Historisk møde i Danmark

Det kommende møde i Nordisk Ministerråd den 30. og 31. marts vil danne rammen om en historisk begivenhed. Under mødet vil kulturministre fra hele Balkan ankomme til København for at underskrive en aftale om at etablere ”The Balkan Council of the Ministers of Culture,” der groft sagt kan betegnes som en slags Nordisk Ministerråd for Balkan.

Balkan-landene er stærkt inspireret af det samarbejde, der finder sted mellem de nordiske lande i Nordisk Ministerråd, og hensigten med oprettelsen af den nye institution er at fremme det kulturelle samarbejde mellem landene i den så ofte uroprægede region.
 
Kulturminister Brian Mikkelsen vil være vært for mødet mellem kulturministrene fra Balkan, eftersom Danmark i 2005 er formand for Nordisk Ministerråd, og han mener ikke, at man kan underkende betydningen af det samarbejde, der nu bliver etableret:
 
”Dette viser, at der overalt i regionen eksisterer en ægte vilje til at lægge mange års uvenskab – og ofte decideret krigsførelse – bag sig og etablere et frugtbart samarbejde mellem landene til glæde for både de enkelte nationer og regionen som helhed,” udtaler han. ”Jeg er overbevist om, at ”The Balkan Council of the Ministers of Culture” vil få stor positiv betydning for Balkan-regionens udvikling, og jeg er stolt over at være vært for det møde, hvor aftalen bliver underskrevet. Der er tale om en historisk begivenhed for nationerne i Sydøsteuropa.”
 
Oprettelsen af den kulturelle samarbejdsorganisation er kulminationen på et kultursamarbejde, som Nordisk Ministerråd har ført med især det vestlige Balkan de seneste tre år under overskriften ”Norden – Balkan – Culture – Switch.” Der har været nordiske kunstudstillinger og koncerter samt tilbud til kunstere fra området om at komme på studietur til Norden.

Yderligere oplysninger:

Fuldmægtig Peter van Zaane, tlf: 3392 9823
Pressechef Martin Østergaard-Nielsen, tlf: 3392 3598