Hvem vinder Kulturministerens Idrætspris 2017?

Den 11. december uddeles Kulturministerens Idrætspris 2017. Prisen gives til en ekstraordinær præstation eller indsats inden for idrætten. Vinderen af årets pris skal findes blandt de 12 netop indstillede kandidater.

Kulturministerens Idrætspris 2017 uddeles i år ved en idrætsreception d. 11. december. Idrætsreceptionen er en markering af idrætsudøvernes og de indstilledes bidrag til et rigt, stærkt og mangfoldigt idrætsliv i Danmark og hylder det unikke danske idrætsliv, der både favner elite- og breddeidrætten.

De indstillede til Kulturministerens Idrætspris 2017:

Team Danmark har indstillet:

 • Maja Alm (orienteringsløber)
  Maja Alm har ikke færre end 13 VM-medaljer i bagagen, heraf hele seks af guld. Alm hører til i den absolutte verdensklasse inden for sin sport, men drømmer nu om at nå til tops i en anden sportsgren. Orienteringsløb er ikke en olympisk disciplin og Alm har derfor kastet sig over 5.000-meterdistancen, som forhåbentlig kan sikre hende en OL-billet i 2020. Ved siden af elitekarrieren læser Alm til tandlæge på Aarhus Universitet og det gør hende til en fornem ambassadør for den danske eliteidrætsmodel.
 • Viktor Axelsen (badmintonspiller)
  Axelsen slog sit navn fast, da han som blot 23-årig vandt VM-guld i herresingle ved at slå den regerende olympiske mester Chen Long (Kina) i semifinalen og efterfølgende sætte legenden Lin Dan (Kina) til vægs i finalen. Derudover viser han klasse både på og uden for banen, og er en fantastisk rollemodel med en sympatisk og positiv indstilling til verden.  
 • Dansk Sejlunion
  Dansk Sejlunion har gennem årtier udviklet en fornem række af verdensklassesejlere. Det er sket gennem et stærkt elitearbejde, der har udviklet et af verdens mest succesrige miljøer og herved gjort Danmark til en af verdens dygtigste sejlsportsnationer. Blandt store resultater det seneste år kan nævnes VM-guld til Jena Mai Hansen og Katja Salskov-Iversen i 49FX samt EM-sølv til Anne-Marie Rindum i laser radial. 

DGI har indstillet:

 • Efterskoleholdet 2017 ved chefkoreograf Lars Bak Larsen 
  Efterskoleholdets opvisning ved årets Landsstævne i Aalborg var imponerende at overvære. Lige så imponerende var det, at det lykkedes at forene 6.700 elever og 700 lærere fra 61 efterskoler i et show, hvor både begyndere og øvede gymnaster kunne deltage. At forene og lede et storhold, hvor niveauintegrering spiller en betydelig rolle, har Lars Bak Larsen og de andre instruktører for efterskoleholdet formået til fulde. 
 • Jesper Tvermoes (foreningsformand)
  Formanden for Birkerød Tennisklub, Jesper Tvermoes, er en sand ildsjæl.. Tvermoes har siden 2015 arbejdet med at integrere flygtninge i det danske foreningsliv. Sammen med 10-12 andre frivillige underviser Jesper hver lørdag flygtninge i tennis. Det startede med to spillere og nu træner mere end 40 flygtninge tennis, mens de lærer dansk og etablerer et netværk i Danmark. 

Danmarks Idrætsforbund har indstillet:

 • Ilknur Kekec (ungdomsformand)
  Kekec måtte kæmpe for at få lov til at spille fodbold i Høje Taastrup Idrætsforening (HTI Fodbold), da hendes forældre ikke ville lade hende spille. Som 13-årig blev hun frivillig træner i klubben, og i dag er hun bestyrelsesmedlem og ungdomsformand samme sted. Ilknur er et skoleeksempel på, hvad et godt forbillede betyder for unge mennesker: Hendes indsats for at give andre piger i det socialt belastede boligområde ved Gadehavegård muligheden for at opleve glæden ved fodbold, er beundringsværdig.
 • Dansk Arbejder Idrætsforbund for Idræt for Sindet
  Der skal være plads til alle i dansk idræt. Idræt for Sindet er Dansk Arbejder Idrætsforbunds (DAI) samlende koncept for at få psykisk sårbare danskere til at være fysisk aktive. Det er der mange fordele i – både for den enkelte psykisk sårbare og for samfundet. Idrætten har stor betydning for psykisk sårbare, der nyder gavn af de styrker og muligheder, som foreningsidrætten rummer. Idræt for Sindet løfter således en fornem opgave, der ikke bare styrker ligheden i idrætten – men også ligheden i sundheden.
 • Kvindelandsholdet i fodbold for EM-sølv
  Sommeren 2017 vil stå tilbage som en historisk sportslig milepæl for de danske fodboldkvinder. Med fejende flot fodbold, højt humør og en uimodståelig humor driblede de danske fodboldkvinder sig direkte ind i danskernes hjerter og den europæiske fodboldhistorie med en imponerende sølvmedalje ved EM i Holland. Finalen mod Holland viste med al tydelighed den opbakningen, som er til kvindelandsholdet, da den blev den mest sete sportsbegivenhed på dansk tv i 2017 med hele 1,5 millioner seere.

Dansk Firmaidrætsforbund har indstillet:

 • Ulla Strøm Nordenhof (arbejdsmiljøkonsulent)
  Strøm Nordenhof er en ægte sundhedsambassadør. Som primus motor for kollegamotion i Arbejdernes Landsband sørgede Strøm Nordenhof for, at hele 1.100 kollegaer fik sved på panden og et smil på læben, da Arbejdspladsernes Motionsdag løb af stablen d. 13. oktober i år. Strøm Nordenhof arbejder for at eksekvere strategien ”værdifuld sundhed” og skulle det ske, at der kommer kunder ind i en Arbejdernes Landsbank-filial, mens personalet laver englehop, så er det okay..

Parasport Danmark har indstillet

 • Musholm – Ferie, Sport, Konference 
  Musholm har sat Danmark på verdenskortet i forhold til tilgængelighed til idræt og sport. Musholm er drevet af at skabe muligheder for mennesker uanset deres vilkår – og med arkitekturen som drivkraft. Der er tale om æstetik, oplevelser og tilgængelighed i smukt samspil. Musholm er en socialøkonomisk virksomhed, hvor overskuddet geninvesteres i tilbud og ferie- og sportsaktiviteter for mennesker med handicap. 

Kulturministeriets Forskningsudvalg har indstillet:

 • Jens Bangsbo (professor)
  Bangsbo har i sin efterhånden lange forskningskarriere fastholdt et stærkt fokus på relationen mellem fodbold og sundhed. I 2012 etablerede han Center for Holdspil og Sundhed, der bidrager med vigtig viden omkring holdsportens gavnlige effekter for sundheden. Resultaterne af Bangsbos forskning har bl.a. ledt til motionsfodboldkonceptet Fodbold Fitness. 

Anti Doping Danmark har indstillet:

 • Jon Bjarke Rasmussen (ph.d.-studerende) og Caroline Michaela Nervil Kistorp (overlæge og klinisk forskningslektor)
  Rasmussen og Nervil Kistorp er tilknyttet Endokrinologisk Forskningsenhed på Herlev Hospital og har sammen skabt banebrydende forskning inden for langsigtede bivirkninger ved misbrug af anabole androgene steroider (AAS). Resultaterne som de to har produceret, har bidraget væsentligt til vidensgrundlaget om AAS’s påvirkning af kroppen.  

Yderligere oplysninger

Kulturministeriets pressetelefon: 22 76 51 16