I dag hædres de bedste børne- og ungdomsbøger

Kulturminister Mette Bock uddeler i dag Kulturministeriets Forfatterpris og Illustratorpris. Priserne går til forfatter Jesper Wung-Sung for romanen ’Alfred og gabestokken’ og illustrator Anna Jacobina Jacobsen for det ordløse værk ’Ø’.

Kulturministeriet uddeler i dag Kulturministeriets Forfatterpris og Illustratorpris, der hylder forfattere og illustratorer, der med deres arbejde åbner litteraturen for børn og unge. Kulturminister Mette Bock overrækker priserne i Kulturministeriet i dag.

Kulturminister Mette Bock siger:

”I Danmark har vi et særdeles højt niveau inden for litteratur til børn og unge, og jeg tror, at de fleste af os husker en bog fra vores barndom, der har gjort et helt særligt indtryk på os. Derfor skal vi huske at hylde og værne om vores børnelitteratur. Jesper Wung-Sung sætter ord på det at være anderledes, mens Anna Jacobina Jacobsen helt uden ord formår at tale både til både følelser og fantasien.”

Fakta om priserne

Kulturministeriets Forfatterpris for børne- og ungdomsbøger er blevet uddelt siden 1954, mens Illustratorprisen er blevet uddelt siden 1979. Med hver pris følger 75.000 kr. To indstillingsudvalg udpeger prismodtagerne. Hvert udvalg består af tre medlemmer samt en formand, der repræsenterer Statens Kunstfond.

Tilmelding:

Pressen er inviteret til at deltage i overrækkelsen. Tilmelding skal ske til nic@kum.dk.

Tid:

Torsdag den 21. marts kl. 15.00

Sted:

Kulturministeriet

Nybrogade 2, 1203 København K

Store Mødesal

Om vinderne

Vinder af Kulturministeriets Forfatterpris for børne- og ungdomsbøger:
Jesper Wung-Sung for ’Alfred og gabestokken’ (illustreret af John Ken Mortensen).

Kulturministeriets Forfatterprisudvalg for børne- og ungdomsbøger skriver:

Med ’Alfred og gabestokken’ fortæller Jesper Wung-Sung et særegent eventyr om anderledeshed, fastlåsthed og anarki. Mærkeligt? Ja, men med intertekstuelle påmindelser om, hvem vi er, og med eventyrets sikre genremæssige kontur ledsager læseren Alfred på en sær dannelsesrejse og måske endda en rejse gennem pubertetens genstridige faser. (Uddrag fra motiveringsteksten).

Vinder af Kulturministeriets Illustratorpris for børne- og ungdomsbøger:
Anna Jakobina Jacobsen for ’Ø’. 
Kulturministeriets Illustratorprisudvalg for børne- og ungdomsbøger skriver:

’Ø’ er Anna Jacobina Jacobsens formidable, pantomimiske billedfortælling om en pige, der finder en havfrue i en sardinæske. Et imponerende gennemarbejdet værk fra de detaljerede skraveringer til den stilsikre variation i perspektiv og beskæring og med en åbenhed, som betyder, at historien kan fortælles på flere måder. (Uddrag fra motiveringsteksten).

Læs indstillingsudvalgenes motiveringstekster for begge prisvindere (pdf)

Se mere om Indstillingsudvalget for Illustratorprisen

Yderligere oplysninger:

Kulturministeriets pressetelefon, tlf.: 22 76 51 16