International særudstilling om vikinger

Verdens længste vikingeskib indgår i Nationalmuseets store særudstilling VIKING, der åbner på Nationalmuseet den 22. juni og senere skal vises i Berlin og London.

For første gang nogensinde udstilles Ægir eller ”Vrag 6”, som er vraget af et knap 37 meter langt krigsskib fundet i Roskilde. Skibet var et krigsskib, der kunne rumme 100 krigere og indgik formodentlig i en kongelig flåde.

VIKING er Nationalmuseets største særudstilling om vikinger i 20 år. Udstillingen berører emner som krig og ekspansion, magt og aristokrati, ritualer og tro samt kulturelle kontakter og handel.

Globaliserede vikinger

Udstillingen viser genstande fra museer i 12 europæiske lande. Ud over det enorme vikingeskib byder udstillingen på andre fantastiske vikingefund blandt andet en stor ny sølvskat fra i York i England, gudefigurer, tilfilede mennesketænder fra en vikingekriger samt en lang række våben og kampudstyr, herunder en af de meget få hjelme, der findes.

Med udstillingen ønsker Nationalmuseet at tegne et moderne og nuanceret billede af de globaliserede vikinger. Skandinavien var i vikingetiden ikke isoleret fra resten af verden. Vikingerne vidste, at der fandtes en verden udenfor, og de sugede til sig af viden og kultur fra den verden, som de opsøgte med både fredelige og krigeriske midler.

Fakta om udstillingen

VIKING vises i Nationalmuseets 1000 kvadratmeter store særudstillingshal, Egmonthallen. Udstillingen åbner for publikum den 22. juni og vises frem til den 17. november 2013. VIKING er blevet til i samarbejde med British Museum i London og Museum für Vor- und Frühgeschichte i Berlin, som viser udstillingen i løbet af 2014 og 2015.

På Nationalmuseets hjemmeside kan du læse mere om udstillingen og se video om restaureringen af Ægir og opsætningen af udstillingen.