ISTEDLØVEN VENDER HJEM

Istedløven flytter hjem til sin plads på Flensborg gamle Kirkegård, hvor den igen kan komme til at våge over de faldne fra slaget ved Isted – og samtidigt tjene som symbol på det forbilledlige samarbejde mellem Danmark og Tyskland, der er etableret i efterkrigsårene.

 

Kulturminister Carina Christensen siger:
”Jeg er utroligt glad for, at tiden endelig er blevet moden til at Istedløven kan komme hjem. Flensborg gamle Kirkegård er løvens rette placering. Der er tale om et monument, der er skabt til stedet og skabt til at våge over de faldne ved slaget ved Isted i 1850.

Jeg er også glad for, at der i grænselandet er så stor opbakning til løvens sidste flyttedag, som bliver en festdag for både tyske og danske syd for grænsen.”

Flensborg Byråd har besluttet at rette henvendelse til den danske stat med et ønske om, at Istedløven føres tilbage til sin oprindelige plads på Flensborg gamle Kirkegård.

Udenrigsminister Per Stig Møller vil ved sit besøg i Flensborg den 7. juni tilkendegive den danske stats positive holdning til henvendelsen.

Istedløven er symbolet på det dansk-tyske forhold på godt og ondt.

I 1862 blev den opstillet på Flensborg gamle Kirkegård for at minde om den danske sejr i slaget ved Isted i 1850.

I 1868 blev løven på den preussiske konges befaling flyttet til Berlin, hvor den skulle markere den tyske sejr ved Dybbøl i 1864.

I 1945 opdagede den danske journalist, Henrik V. Ringsted, løven på en kaserne i Berlin-Lichterfelde, hvorfra han med den amerikanske hærs mellemkomst fik arrangeret, at den fragtedes til København, hvor den siden har boet bag ved Tøjhusmuseet.

Kulturministeriet vil nu sammen med Flensborg Byråd planlægge, hvornår Istedløven kan holde flyttedag for sidste gang, og i den sammenhæng markere det forbilledlige dansk-tyske samarbejde og forhold.

Yderligere oplysninger
Pressechef Martin Skovmand, Kulturministeriet, tlf.: 33 92 35 98 / 24 69 64 21
Fuldmægtig Palle Maurice Jepsen, Kulturministeriet, tlf.: 33 92 98 13