Kronprinsparret og fire ministre besøger Japan

I spidsen for 55 danske virksomheder deltager Kronprinsparret og fire danske ministre i et stor eksportfremstød til Japan med fokus på sundhed, fødevarer og design. Besøget indledes med en kulturel del med fokus på det styrkede dansk-japanske kultursamarbejde i år.

I anledning af 150 året for de diplomatiske forbindelser mellem Danmark og Japan besøger Hans Kongelige Højhed Kronprinsen og Hendes Kongelige Højhed Kronprinsessen Japan den 8. – 12. oktober 2017.

Fire ministre vil følge Kronprinsparret på rejsen. Det vil være udenrigsminister Anders Samuelsen, sundhedsminister Ellen Trane Nørby, miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen samt kulturminister Mette Bock.

Kronprinsparret vil stå i spidsen for en erhvervsdelegation med deltagelse af 55 danske virksomheder og er arrangeret i samarbejde med erhvervsorganisationerne Dansk Industri, Landbrug & Fødevarer samt Dansk Erhverv. Erhvervsfremstødet vil have fokus på tre områder, hvor dansk erhvervsliv står stærkt. Det gælder sundhed, fødevarer og design.

Udenrigsminister Anders Samuelsen siger:

”Jeg glæder mig meget til besøget og eksportfremstødet i Japan. EU’s kommende frihandelsaftale med Japan er rigtig gode nyheder for dansk eksport. Japan er verdens 3. største økonomi med 127 millioner købedygtige forbrugere. Danske virksomheder har allerede godt fat i markedet, og med en frihandelsaftale er der basis for endnu mere. Det er et fantastisk eksempel på, hvordan frihandel gør os rigere. Det vil jeg have fokus på under det kommende besøg.”

På den bilaterale front skal Anders Samuelsen under besøget mødes med den japanske udenrigsminister Taro Kono.

”Jeg vil også benytte besøget til at føre politiske samtaler med min japanske udenrigsministerkollega. Vi vil bl.a. drøfte udviklingen af det dansk-japanske strategiske partnerskab og situationen i Nordkorea,” siger han.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby siger:

”Japan er et spændende marked for Danmark, når det kommer til samarbejde og handel på sundhedsområdet. Faktisk er Japan verdens næststørste marked for lægemidler og medicinsk udstyr, hvilket er områder hvor Danmark har særlige kompetencer. Derfor er et besøg i Japan en gylden mulighed for dels at lære af hinanden og dels at udforske mulighederne for at lave fremtidige samarbejder på sundhedsområdet.”

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen siger:

”Japan er et kæmpe marked for dansk fødevareeksport og har været det igennem mange år. Jeg deltager i fremstødet for at understrege, at de gode og langvarige relationer mellem Japan og Danmark har været meget vigtige for fødevareeksporten, og der stadig er masser af potentiale i Japan for danske virksomheder.”

Besøget indledes med en kulturel del, hvor Kronprinsparret ledsages af kulturminister Mette Bock. De besøger bl.a. en dansk-japansk udstilling i Kanazawa, der er kurateret af den japanske kurator Hiromi Kurozawa og den danske designer Cecilie Manz og viser en tværkunstnerisk tilgang til kunst og design. I forbindelse med fejringen af 150-året for de diplomatiske forbindelser er de kulturelle bånd mellem Danmark og Japan blevet forstærkes med en særlig kulturindsats, der involverer kulturaktører i begge lande.

Mette Bock siger:

"Det tætte kulturelle samarbejde mellem Danmark og Japan binder mellemfolkelige bånd og giver inspiration, der er med til at udvikle kunst og design i begge lande. På den måde styrker vi muligheden for at skabe arbejdspladser og indtægter i den kreative og kulturelle sektor. Det gavner begge lande både økonomisk og kulturelt. Den dansk-japanske kultursatsning er den største fælles satsning på kunst og kultur mellem Danmark og Japan til dato".

Se mere om de kulturelle markeringer af jubilæet

Se mere om erhvervsdelegationen

Se Kongehusets pressemeddelelse vedr. besøget

For yderligere information kontakt

For udenrigsministeren: Kasper Thams Olsen, presserådgiver, kasols@um.dk, tlf.: 61 97 90 31

For sundhedsministeren: Christian Lehmann, presse- og kommunikationschef, cle@sum.dk, tlf.: 26 80 40 26

For miljø- og fødevareministeren: Jens Fuglsang Edelholt, pressechef, jefed@mfvm.dk, tlf.: 72 54 60 40 / 91 35 69 96

For kulturministeren: Kulturministeriets pressetelefon, tlf.: 22 76 51 16