Kultur på klippeøen

Mens politikere, interesseorganisationer, økologer, landmænd og andet godtfolk debatterer politik under folkemødet på Bornholm, er der mange muligheder for at gå på opdagelse i Bornholms mange fortidsminder, befæstninger, rundkirker, møller, ruiner og industrihistorie som for eksempel råstofindustrien.

Fortællinger om kulturhistorien

På websitet og mobilapplikationen "1001 fortællinger om Danmark" kan du klikke dig ind og læse mere om over 50 forskellige kulturhistoriske steder. Og du kan selv bidrage med fortællinger og billeder til sitet via mobilen.

Besøg 1001 fortællinger om Danmark 

Download app'en 

Fortidsminder lige der hvor du er 

På sitet ”Alt om fortidsminder”, hvor Danmarks over 30.000 fredede fortidsminder er beskrevet i tekst og billeder, kan du navigere via kortet og se, hvilke fortidsminder der er lige i nærheden af dig. For eksempel åbnede for nyligt på Bornholm Store Madsebakke og området ved Hammersholm – det er Danmarks største helleristningsfelt. På de skrånende klipper er der indhugget billeder af skibe, hjulkors, figurer af fødder og mange skåltegn.

Besøg ”Alt om fortidsminder” 

Læs mere om helleristningerne på Bornholm 

Den lokale industris historie 

Hvis du er mere til maskiner, råstof og industri, kan du tage på guidede cykelture til Bornholms industriområder – for eksempel stenbruddet i Nexø eller Hjorts Terracottafabrik i Rønne.

Områderne syd og øst for Rønne, op langs vestkysten med Sorthat, Hasle og Vang og til Moselykken ved Hammeren danner et sammenhængende industrilandskab, hvor udvindingen af råstofferne har sat tydelige spor i landskabet med stenbrud, minegange, ler- og grusgrave og store 'bjerge' af restproduktet stenmel.

Læs mere på siden om Danmarks 25 fantastiske industrier 

Find cykelguiden til øens industri