Kulturminister rystet over forhold for svømmere

Kulturminister Joy Mogensen kræver handling, efter uvildig undersøgelse har afdækket urimelige forhold for danske elitesvømmere i 2003-2014. Ministeren tager nu sagen op med både Team Danmark, atleternes repræsentanter og Folketingets partier.

Kulturminister Joy Mogensen siger:

”Der skal ikke herske nogen tvivl om, at jeg tager denne sag meget, meget alvorligt. Jeg er dybt rystet over de forhold, som rapporten afdækker. Særligt de oplevelser, som svømmerne fortæller om i undersøgelsen gør et voldsomt indtryk.

Der er tale om gentagne og alvorlige ledelsessvigt hos særligt Dansk Svømmeunion, men også hos Team Danmark gennem årene. Svigt over for danske børn og idrætsudøvere, som skal kunne stole på, at vi passer på dem.

Der er stadig brug for forbedringer. Kun en tredjedel af eliteatleterne vil gå til Team Danmark eller Dansk Svømmeunion med kritisable forhold. Vi skal have sikret, at alle eliteatleter har en uvildig person, de kan gå til, hvis de er utrygge.

Jeg har nu indkaldt Team Danmark til et møde, hvor de skal stå på mål for, hvordan de vil genoprette tilliden hos atleter og samfundet generelt. Og så vil jeg invitere repræsentanter for atleterne for at høre deres side af sagen. Herefter tager partierne en bred politisk drøftelse om, hvordan vi sammen skaber rammerne og trygge forhold for vores atleter.

Jeg forventer, at Dansk Svømmeunion ser indad, tager et ledelsesmæssigt ansvar og rydder op. Dem, der skulle udvikle og passe på svømmerne, svigtede deres ansvar – og det er svømmerne, som har betalt prisen. Det skal der rettes op på.”

Opfølgning

Kulturministeren vil som opfølgning på offentliggørelsen af undersøgelsen holde henholdsvis et møde med Team Danmark, et møde med Aktivkomitéen og Danske Elitesportsudøveres Forening og endeligt et fælles møde med Folketingets idrætsordførere, hvor også Team Danmark, Danmarks Idrætsforbund, Aktivkomiteen og Danske Elitesportsudøvernes forening inviteres til at fortælle om deres reaktion på rapporten og deres opfølgning.

Yderligere oplysninger:

Kulturministeriets pressetelefon: 22 76 51 16