Kulturministeren åbner enestående kulturarvsattraktion i Christian 4.s gamle bryghus

Under overværelse af Hendes Majestæt Dronningen åbner kulturministeren den 3. juni 2014 den nye skulptursamling, Kongernes Lapidarium, i Christian 4.s Bryghus på Slotsholmen i København.

Det 400 år gamle bryghus har i århundreder været lukket for offentligheden, men åbner nu for publikum efter en gennemgående restaurering. Christian 4.s Bryghus skal fremover huse Kongernes Lapidarium, som er en unik samling af stenskulpturer og gipsafstøbninger, indsamlet fra kongelige slotshaver, pladser og bygninger. Samlingen indeholder bl.a. Danmarks ældste rytterstatue af Christian 5. fra 1688. Herudover er det planen, at bryghuset også skal kunne benyttes til kulturelle arrangementer, koncerter m.v.

Kulturminister Marianne Jelved siger:

”En af Kulturministeriets fornemmeste opgaver er at få kunst og kultur gjort tilgængeligt for mennesker. Det er derfor en stor fornøjelse, når hidtil spredte og bortgemte kulturarvsskatte samles og vises frem på nye måder. Kongernes Lapidarium er ikke bare en ny og enestående samling af smukke gamle skulpturer – det er også en åbning af Christian 4.s 400 år gamle bryghus, som alle nu kan se og få glæde af fremover.”

Baggrund

Christian 4.s Bryghus blev bygget som en del af Københavns befæstning i 1608. Da bygningen ikke længe efter mistede sin militære betydning, blev den i stedet lavet om til bryghus, der bryggede øl til militæret. Bygningen brændte i 1632, men blev genopbygget, inden den brændte igen i 1767. Siden har bygningen ikke fungeret som bryghus. Bryghuset har i 200 år været brugt som opbevaringsmagasin, bl.a. for Tøjhusmuseet, men har siden 1998 stort set stået tomt. Bryghuset dækker et areal på i alt ca. 8000 m2, hvoraf de 4000 m2 åbnes for publikum. Kongernes Lapidarium indeholder 384 skulpturer, der kommer fra danske slotte, haver og pladser.

Bryghuset har gennemgået et større restaureringsarbejde de seneste år, herunder brandsikring og restaurering af stenlofter. Hele projektet er gennemført af Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme og støttet af A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal og Trygfonden.

 

Fremvisning for pressen

Pressen inviteres til fremvisning forud for åbningen i Christian 4.s Bryghus, Frederiksholms kanal 29, tirsdag den 3. juni 2014 kl. 12.00 samt til at deltage ved selve indvielsen samme dag kl. 14.00. Deltagelse ved indvielsen kræver forudgående tilmelding per mail til jetho@remove-this.slke.dk.

Kongernes Lapidarium åbner for offentligheden den 4. juni 2014.

Yderligere oplysninger

Kulturministeriets pressetelefon, tlf.: 22 76 51 16

Marketingkoordinator Jesper Thomas Møller
Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme, 
jetho@remove-this.slke.dk, tlf.: 33 92 63 95