27/04/2010

Kulturministeren i Estland

D. 26. og 27. april besøger kulturminister Per Stig Møller Estland.

Estlands præsident Toomas Hendrik Ilves overrækker "1st class Order of the Cross of Terra Mariana" til kulturminister Per Stig Møller.

I forbindelse med besøget overrakte Estlands præsident Toomas Hendrik Ilves 1st class Order of the Cross of Terra Mariana til Per Stig Møller som anerkendelse for Per Stig Møllers store engagement og indsats i forbindelse med de baltiske lande herunder Estlands optagelse i EU.

Kulturminister Per Stig Møller udtaler: 

”Der er historisk og politisk meget stærke bånd mellem Danmark og Estland. Danmark anerkendte de baltiske landes uafhængighed efter 1. verdenskrig, vi accepterede aldrig den sovjetiske besættelse, og vi var blandt de første nationer, der genoptog diplomatiske forbindelser til vores baltiske naboer efter den kolde krigs afslutning. Personligt er jeg taknemmelig for at have haft mulighed for at deltage i og bidrage til balternes fantastiske rejse fra Sovjetisk besættelse til medlemskab af EU.”

Kulturministeren skal desuden mødes med den estiske kulturminister Laine Jänes, besøge kunstmuseet KUMU i Tallinn og mødes med lederen af det danske kulturinstitut i Tallinn, Silvi Teesalu.

Per Stig Møller holdt derudover en forelæsning på universitetet i Tallinn, om de udfordringer af økonomisk, demografisk og identitetsmæssig art, han ser, Europa står overfor netop nu.

Per Stig Møller sagde bl.a.:

”Hvis vi i Europa vil bevare vores velstand og vores position som en vigtig og vægtig spiller i verdenssamfundet, må vi være villige til at forandre os. Europa har en vigtig rolle at spille på den internationale scene som et forbillede for demokrati, sikkerhed og velfærd.”

Yderligere oplysninger:

Kommunikationschef: Michael Jannerup
Kulturministeriet, tlf: 24 69 64 21