Kulturministeren i Sydney

Kulturminister Marianne Jelved deltager i den officielle 40-års fejring af Operahuset i Sydney, der i den kommende uge bl.a. byder på åbningen af en stor dansk designudstilling, et internationalt arkitektursymposium, lanceringen af udvekslingsprogrammet MADE by the Opera House, interaktiv undervisning af danske skoleklasser og uddelingen af Kronprinsparrets Priser 2013.

40-års jubilæet for Operahuset i Sydney er netop skudt i gang. Fejringen tager afsæt i bygningens danske rødder og sætter fokus på nye talenter via en række kulturelle arrangementer med deltagelse af danske og australske kunstnere, arkitekter og designere. 

Kulturminister Marianne Jelved siger:

”Dansk design og arkitektur har et stærkt internationalt omdømme, som gør, at udlandet lægger mærke til, hvad der kommer fra os på denne scene. For at opretholde det gode brand, som danish design vitterlig har, er det vigtigt, at vi støtter op om den internationale kulturudveksling, hvor danske kunstnere præsenteres i udlandet og omvendt. Jørn Utzons arkitektoniske mesterværk er et af de mest vellykkede danske kulturudvekslingsprojekter, og jeg er glad for at kunne deltage i fejringen sammen med australierne. God arkitektur er en glæde at se på – og en glæde at bruge. Det er en skøn kunstform, som man ikke kun må nøjes med at betragte, men som rent faktisk også benyttes til et praktisk formål.” 

Kulturministeren deltager bl.a. i følgende arrangementer: 

Dansk design i Sydney
Kulturministeriet er sammen med Generalkonsulatet i Sydney arrangør af designudstillingen Danish Design at the House, som åbner for den australske offentlighed den 25. oktober i Operahusets Western Foyer. Udstillingen, der er kurateret af arkitekterne Gerard Reinmuth (AU) og Karen Kjærgaard (DK), præsenterer 25 af de mest fremtrædende danske virksomheder inden for designområdet. Både danske arkitekter og kunsthåndværkere har bidraget til udstillingen.

På Kulturstyrelsens hjemmeside kan du læse mere om designudstillingen 

 

Tværfagligt dansk-australsk udvekslingsprogram
Udvekslingsprogrammet MADE by the Opera House lanceres den 25. oktober i Operahuset i Sydney. MADE sikrer, at i alt 100 studerende i de kommende 10 år får mulighed for at deltage i en dansk-australsk udvekslingsaftale. Hvert år skal fem danske studerende deltage i moderniseringen af Operahuset i Sydney, mens fem australske studerende får mulighed for at arbejde inden for den nordiske arkitekturtradition. Programmet løber de næste ti år og afsluttes ved Sydney Operaens 50-års jubilæum i 2023.

Læs mere om MADE by the Opera House på hjemmesiden for Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering - Arkitektskolen

 

Internationalt arkitektursymposium
Den 25. oktober er der afsat en hel dag til arkitektursymposiet Architecture Makes the City, hvor både danske og australske arkitekter sættes i stævne for – med udgangspunkt i Jørn Utzons mesterværk – at diskutere fremtidens udfordringer i forhold til byudvikling og ny arkitektur.

Læs mere om arkitektursymposiet på Kulturstyrelsens hjemmeside 

 

Kronprinsparrets Priser 2013
Operahuset bliver rammen, når kronprinsesse Mary og kronprins Frederik den 28. oktober uddeler i alt fire priser: Kronprinsparrets Kulturpris, Kronprinsparrets Sociale Pris, samt de to kulturelle Stjernedryspriser. Selve showet transmitteres på både DR og den australske public service-tv-station SBS.

Læs mere om prisuddelingen på kronprinsparretspriser.dk 

På Kulturstyrelsens hjemmeside kan du læse mere om de danske kunstneres deltagelse i Sydney

 

Danske skoleelever får eksklusiv adgang til operahuset via livestream

To danske skoleklasser får en enestående mulighed for at opleve Operahuset i Sydney på nært hold – uden at rejse til Australien. Det sker den 24. oktober (kl. 10 dansk tid), når eleverne bliver undervist af en australsk ekspert via en livestream direkte fra Jørn Utzons arkitektoniske mesterværk i Sydney. Det hele foregår på 16.000 km’s afstand, mens eleverne befinder sig på henholdsvis Utzon Center i Aalborg og Dansk Arkitektur Center (DAC) i København.

Læs mere om undervisningsprojektet på Kulturstyrelsens hjemmeside 

Foruden arrangementerne i Operahuset deltager Kulturministeren bl.a. i Premiers Reading Challenge – et australsk læseinitiativ, som har til formål at udvikle læselysten hos elever fra børnehaveklasse til 9. klasse (5-14 årige). 

Fakta

Operahuset i Sydney har inviteret Danmark til at deltage i den officielle 40-års fejring af Jørn Utzons verdensberømte bygning. Kronprinsparret er inviteret af Operahuset i Sydney som protektorer for jubilæet, som finder sted den 20. til den 28. oktober 2013. Fejringen tager afsæt i bygningens danske rødder og sætter fokus på nye talenter via en række kulturelle arrangementer med deltagelse af danske og australske kunstnere, arkitekter og designere. Danske samarbejdspartnere er Kulturstyrelsen, Statens Kunstfond, DR, Bikubenfonden, Danmarks Ambassade i Australien og Generalkonsulatet i Sydney. 

Yderligere oplysninger

Kulturministeriets pressetelefon, tlf.: +45 2276 5116

Konsulent Sune Blicher
Kulturstyrelsen, +45 3374 4562, sub@kulturstyrelsen.dk