Kulturministeren overrækker Julius Bomholt Prisen for storværk om besættelsestiden

I dag overrækker kulturminister Marianne Jelved Kulturministeriets forskningspris, Julius Bomholt Prisen, til forskningschef ved Det Kongelige Bibliotek, dr.phil. John T. Lauridsen, for det 10 bind store værk: Werner Bests korrespondance med Auswärtiges Amt og andre tyske akter vedrørende besættelsen af Danmark 1942-1945.

Kulturminister Marianne Jelved siger:

”Det er mig en stor glæde at overrække Julius Bomholt Prisen 2013 til John T. Lauridsen for hans imponerende forskning i en afgørende periode i dansk historie. De 10 bind er en gave til dansk historieforskning, som gør os klogere på en række spørgsmål, der har betydning for vores forståelse af besættelsestiden i Danmark”. 

Formand for Kulturministeriets Forskningsudvalg Anne-Marie Mai motiverer tildelingen af Julius Bomholt Prisen til dr.phil. John T. Lauridsen:

”Der er tale om et enestående forskningsarbejde, der rekonstruerer den korrespondance, som Werner Best foranstaltede afbrændt efter ordre i april 1945.

Udgivelsen består af ti bind og bringer næsten 3000 dokumenter, der fortæller om hvordan tyskerne opfattede besættelsen af Danmark, og hvordan de agerede. Hovedparten af de mange dokumenter har ikke tidligere været fuldt tilgængelige for hverken forskning eller offentlighed. Det store værk rummer desuden en værdifuld oversigt over forskningen indenfor den tyske besættelsespolitik, herunder graden af økonomisk udnyttelse, aktionen mod de danske jøder og tysk politis modstands-bekæmpelse. Udgivelsen er sandsynligvis den største samlede kildeudgivelse i Danmark nogensinde”. 

Om Julius Bomholt Prisen

Julius Bomholt Prisen tildeles for forskning af højeste kvalitet som anerkendelse af en fremragende forskningsindsats. Prisen uddeles en gang om året i tilknytning til Kulturministeriets årlige forskningsseminar Julius Bomholt-seminaret. Prisen er indstiftet af Kulturministeriet og navngivet efter Danmarks første kulturminister, Julius Bomholt. I 2013 modtager vinderen af Julius Bomholt Prisen en ny medalje i bronze skabt af billedkunstner Morten Stræde. Såvel prisen som seminaret er etableret med henblik på at sætte fokus på den forskningsindsats, som findes på kulturområdet. 

Overrækkelsen fandt sted den 9. december kl. 15.25 ved Julius Bomholt-seminaret på Statens Arkiver (Harsdorfsalen), Rigsgården 9, 1218 København K. 

Læs mere om Julius Bomholt Prisen her på Kulturministeriets hjemmeside

Yderligere oplysninger

Formand for Kulturministeriets Forskningsudvalg, Anne-Marie Mai, tlf.: 64 83 17 40

Kulturministeriets pressetelefon, tlf.: 22 76 51 16