Kulturministeriet hædrer børnebøgerne ’Pssst!’ og ’Dig og mig ved daggry’

Den 15. maj uddeler kulturminister Marianne Jelved Kulturministeriets Forfatterpris og Kulturministeriets Illustratorpris for børne- og ungdomsbøger for 2013. Forfatterprisen går til Sanne Munk Jensen og Glenn Ringtved for ”Dig og mig ved daggry”, mens Illustratorprisen går til Katrine Clantes for illustrationerne til ”Pssst!”.

Uddelingen finder sted d. torsdag den 15. maj 2014, kl. 14.00 i Kulturstyrelsen, H.C. Andersens Boulevard 2, 1553 København V. 

Pressen er velkommen. 

Kulturminister Marianne Jelved udtaler:

”Det er vigtigt, at børn og unge stimuleres til at læse så meget som muligt. Derfor er det også vigtigt, at børn og unge præsenteres for værker af høj kvalitet, fordi den gode bog både underholder og udfordrer. Fælles for de to prisvindende bøger er, at begge bøger udfordrer og nærmest tvinger til samtaler. Samtaler mellem de unge læsere og deres forældre, mellem de unge læsere og deres lærere og ikke mindst mellem de unge læsere indbyrdes.” 

Indstillingskomiteen for forfatterprisen består af:

Camilla Hübbe (formand og medlem af Statens Kunstfonds Legatudvalg for Litteratur), Bodil Christensen, Lea Reitel Høyer og Karen Lise Søndergaard Brandt. 

Uddrag fra komiteens begrundelse for indstillingen af Sanne Munk Jensen og Glenn Ringtved:

”Man tror på miljøet. Sådan er det at være ung og lyshåret gymnasieelev i Gl. Hasseris, sådan er det, når man bliver blandet ind i undergrundens hashhandler og amfetaminens angstfremkaldende afregningsformer, sådan ser der ud i forladte campingvogne, der står på lige så forladte ejendomme i Jammerbugt Kommune. Det kræver et særligt sprog og et dramatisk drive at få læseren med sig i en fortælling, hvor slutningen står skrevet på første side.

Det lykkes her. Samarbejdet mellem Glenn Ringtved og Sanne Munk Jensen står stærkt, og de skriver sig forhåbentlig videre ind i ungdomslitteraturen.” 

Indstillingskomiteen for illustratorprisen består af:

Bodil Nielsen (formand og medlem af Statens Kunstfonds Projektudvalg for Billedkunst), Mai Misfeldt, Nina Christensen og Lars Vegas Nielsen. 

Uddrag fra komiteens begrundelse for indstillingen af Katrine Clante:

”Først og fremmest er ”Pssst!” den bog, vi ikke vidste, at vi havde savnet, men som nu, hvor den er her, synes som et uomgængeligt værk i den litteratur, der retter sig mod tweengruppen, men som både yngre og ældre læsere også kan have glæde af.

Det er et værk, hvor tekst og billede på lykkelig vis integreres og danner en tredje helhed." 

Yderligere oplysninger

Kulturministeriets pressetelefon, tlf.: 22 76 51 16

Lars Sidenius, Kulturstyrelsen, tlf.: 22 44 05 67