KULTURMINISTERIETS FORFATTERPRIS OG ILLUSTRATORPRIS

Den 15. marts 2012 uddeler kulturminister Uffe Elbæk Kulturministeriets Forfatterpris og Kulturministeriets Illustratorpris for børne- og ungdomsbøger for 2011.

Forfatterprisen går til Kim Fupz Aakeson for "Jeg begyndte sådan set bare at gå", og illustratorprisen går til Rikke Bakman for "Glimt".

Uddelingen finder sted d. 15 marts kl. 15.00 i Kulturstyrelsen, H.C. Andersens Boulevard 2, 1553 København V.

Pressen er velkommen.

 

Kulturministeren Uffe Elbæk siger:

"Jeg stolt af, at vi her i landet støtter og fremmer glæden ved den gode bog. Prismodtagerne har skabt to bøger, der hver på sin måde minder os om, hvorfor vi læser. Kim Fupz Aakesons fine fortælling skildrer den særlige tid, hvor børn ikke længere er børn, men heller ikke rigtigt voksne. Gennem Rikke Bakmans enkle streg oplever vi alt det, der kan ske på en tilsyneladende almindelig sommerdag på stranden. Det er fortællinger og billeder, der både kan glæde børn og voksne, og som har en kvalitet, der gør, at de bliver siddende i kroppen, efter at bogen er lukket."

Indstillingskomiteen for forfatterprisen består af:

Hanne Kvist (formand og medlem af Kunstrådets Litteraturudvalg, forfatter og illustrator), Zenia Johnsen (forfatter), Kari Sønsthagen (forfatter og leder af Forfatterskolen for Børnelitteratur) og Carl Christian Rasmussen (formand for Danmarks Skolebibliotekarer).

Komiteen begrunder sin indstilling af Kim Fupz Aakeson således:

"Fupz Aakesons ”Jeg begyndte sådan set bare at gå” er 14 korte kondenserede noveller á la øjebliksbilleder, som afdækker forholdet mellem unge og især deres mødre og fædre. Hemmeligheder dissekeres og fremlægges filmisk, levende og foruroligende klart uden nogen form for fordømmelse, ej heller af de ledeste svin. Resultatet er stramt, stringent og stærkt, og ikke én af novellerne er uvedkommende."

Indstillingskomiteen for illustratorprisen består af:

Elisabeth Toubro (formand og tidl. formand for Kunstrådets Billedkunstudvalg, billedkunstner), Helle Vibeke Jensen (illustrator), Kamilla Löfström (litteraturanmelder på Dagbladet Information) og Jan Tøth (børnebibliotekar på Skovlunde Bibliotek).

Komiteen begrunder sin indstilling af Rikke Bakman således:

"Rikke Bakmans "Glimt" er en bog med mange fortællinger på mange forskellige niveauer, som får lov til at brede sig ud, så man selv kan vælge, hvilken del man vil gå ind i. Mange af historierne sættes i gang, men lades alene tilbage uden ende eller forklaring. Børnenes verden beskrives i et fælles sprog, der er karakteristisk for dem, og som er uafhængigt af hvad der sker i samværet med de voksne; de møder ikke hinanden dér. Og når de møder hinanden, er det enten i form af ordrer eller trusler ovenfra og ned, en fremmed uforståelig verden set fra barnesynspunkt eller i form af tilbud og bestikkelse: slik, badeture eller hygge."

Yderligere oplysninger

Pressechef Astrid Haug, Kulturministeriet, tlf.: 25 47 21 07

Kommunikationschef Marianne Strøm Hansen, Kulturstyrelsen, tlf.: 33 74 45 72