Kulturministerkonference i Kina, 3.-4. december 2003 – "Cultures and Civilisations"

Under det danske EU formandskab i efteråret 2002 blev der afholdt et ASEM topmøde for stats- og regeringschefer i København. ASEM er en samarbejdsorganisation mellem EU landene og en række lande i Asien.

Et af resultaterne fra topmødet var et initiativ fra blandt andet Danmark om at afholde en kulturministerkonference. Konferencen fik overskriften "Cultures and Civilizations" og foregår i Beijing den 3.-4. december 2003.

Målet for konferencen er at forbedre dialogen mellem EU og Asien og fremme den gensidige forståelse mellem de to regioner.

Konferencen holdes i Kina, men er planlagt og finansieres af 6 sponsorlande. Det er ud over Danmark: Frankrig, Indonesien, Kina, Malaysia og Singapore.

Kulturminister Brian Mikkelsen skal sammen med ministrene fra de øvrige sponsorlande holde indledningstalerne på konferencen. Kulturminister Brian Mikkelsens tale vil fokusere på værdier som menneskerettigheder og frihed som forudsætning for kulturel mangfoldighed og samarbejde mellem lande og regioner. Konkrete danske eksempler på god dialog med Asien fra det danske kulturprojekt "Images of Asia" vil også blive diskuteret på konferencen.

Interessen for H. C. Andersen har altid været stor i Kina. I forbindelse med konferencen vil kulturministeren også mødes bilateralt med den kinesiske kulturminister for at diskutere det fremtidige kultursamarbejde mellem Kina og Danmark og i denne forbindelse specielt samarbejdet i 2005, som er H. C. Andersen året.