Kultursamarbejdet mellem Danmark og Kina forstærkes med nye projekter

Stor dansk vikingeudstilling i Suzhou, terrakottakrigere på Moesgaard Museum og danske forfattere og forlæggere på festivaler i Beijing. Kultursatsningen i Kina ruller og udvides nu med en række nye dansk-kinesiske samarbejdsprojekter, som også tæller børneteater, musik og billedkunst.

Kulturminister Marianne Jelved udtaler:
”Kulturudvekslingen mellem Danmark og Kina er i fuld gang, og vi oplever stor nysgerrighed og motivation hos vores samarbejdspartnere i Kina. Det medfører nye spændende samarbejdsprojekter, udstillinger og kunstnerisk udveksling af idéer både i Danmark og i Kina. Jeg glæder mig meget til at se, hvordan de store historiske museumsudstillinger i Aarhus og Suzhou bliver modtaget.”

D. 27. marts 2015 åbner udstillingen ”Dragons of the Northern Sea” i den kinesiske by Suzhou. Omdrejningspunktet er historien om de danske vikinger og de maritime handelsrelationer mellem Danmark og Kina. Udstillingen er blevet til i kraft af et tæt samarbejde mellem kinesiske partnere og Sydvestjyske Museer, Nationalmuseet, Vikingeskibsmuseet og Aarhus Universitet.

Kinesiske terrakottakrigere indtager Danmark 

De historiske vingesus blæser også i Aarhus, hvor Moesgaard Museum i et 1000 m² stort særudstillingslokale fra d. 1. april 2015 giver publikum mulighed for at opleve historien om Kinas første kejser, Qin Shi Huangdi, og hans terrakottahær. Med udstillingen ”Den første kejser – Kinas Terrakottahær” viser Moesgaard Museum et eksklusivt udvalg af krigere fra kejser Shi Huangdis gravmonument sammen med en serie genstande, der afspejler kejserens regeringstid og de kulturelle forbindelser med det efterfølgende Handynasti (206 f.Kr.-220 e.Kr.), der betegnes som Kinas guldalder.

Danske musikere optræder i kinesiske millionbyer

I slutningen af marts rejser Esbjerg Ensemble på turné i Suzhou med en række koncerter, hvor bl.a. værker af Carl Nielsen og Per Nørgård bliver opført. Danske musikere og vokalister kan også opleves i Beijing og Shanghai, hvor vokalensemblet Ars Nova optræder under Shanghai International Music Spring Festival. I maj og juni får jazzen frit spil i Beijing og Shenzhen, hvor koncerter med blandt andre Hess/AC/Hess Spacelab kombineres med en plakat- og fotoudstilling.

Dansk teater møder kinesiske børn i øjenhøjde

Dansk børneteater er i høj kurs i Kina. Til foråret vil bl.a. Apollo Teater og Teatret Refleksion optræde for kinesiske børn i Beijing, Xi’an, Shanghai og Chongqing. Ud over forestillinger vil der være en række workshops for de kinesiske børn.

Danske forlag til Beijing og Shanghai

På litteraturfronten er der mulighed for at opleve Jakob Vedelsby, Lise Bidstrup og Annette Oster på The Bookworm Literary Festival i Beijing med højtlæsning og deltagelse i paneldiskussioner. Og på Beijing International Book Fair vil der igen i 2015 være en fælles nordisk stand og yderligere en større, fælles stand på den internationale børnebogsmesse i Shanghai, hvor der vil være deltagelse af danske forlag og litterære agenter.

Danske billedkunstnere arbejder i Kina

I foråret 2015 får to danske billedkunstnere mulighed for at rejse til Kina på et af de to residency-ophold, som Statens Kunstfond etablerede i 2014. Astrid Myntekær arbejder på Institute for Provocation fra marts til august 2015, mens Rikke Ehlers Nilsson er på Three Shadows Center for Photography i Beijing fra april til juni 2015.

Også M/S Søfartsmuseet i Helsingør og Det Kongelige Teaters Balletskole har søsat nye samarbejdsprojekter i Kina. Og i efteråret 2015 åbner ARoS særudstillingen ”A New Dynasty – Created in China”, der præsenterer 20 udvalgte kinesiske samtidskunstnere for et dansk publikum.

Få overblik over de mange aktiviteter i Kina.

Fakta

Kulturudvekslingen mellem Danmark og Kina blev i 2014 forstærket med en særlig kultursatsning, der involverer en række toneangivende kulturaktører i begge lande. Indsatsen strækker sig fra september 2014 til og med juni 2015. Kultursatsningen er blevet til i et tæt samarbejde mellem Kulturministeriet, Det Danske Kulturinstitut og Den Danske Ambassade i Beijing samt Statens Kunstfond, danske kulturinstitutioner, kunstnergrupper og enkeltstående kunstnere.

Læs mere om kultursatsningen i Kina på www.kulturstyrelsen.dk.

Yderligere oplysninger

Sune Blicher, konsulent i Kulturstyrelsen, tlf.: 33 74 45 62.