Læselystprogrammet støtter syv nye projekter

Læselyst støtter syv nye projekter for børn og unge, som skal gøre det sjovt og spændende at læse.

Det sker som led i det nye Læselystprogram, som Kulturministeriet, Undervisningsministeriet og Velfærdsministeriet er fælles om i 2008-2010. Læselystprogrammet bygger på de gode erfaringer fra Læselystkampagnen, der sluttede i 2007.
 
Der uddeles i denne omgang 1,4 mio. kroner. Blandt de støttede projekter er:

   

 • Troldspejlets Fantasy-database, hvor børn indsamler information om fantasi-universer i bøger m.v., så det kan bruges af andre. Projektet involverer DR1’s tv-program Troldspejlet og bibliotekerne.
 • Skriveværkstedet i Hvidovre præsenterer børn og unge for skriveteknikker til forskellige medier. Professionelle forfattere og flere af kommunens kulturinstitutioner deltager.

Kulturminister Brian Mikkelsen udtaler:

”Jeg er glad for, at vi nu kan igangsætte syv nye læselystprojekter, som giver børn og unge mulighed for at møde litteraturen. Børn lærer, både når de får undervisning i skolen, og når de leger i fritiden. Læselystprojekterne bygger broer mellem skole, institution og fritid. Med læselystprojekterne får leg og læring mulighed for at udfolde sig på nye måder. Børnene møder kultur med kvalitet og arbejder sammen med professionelle forfattere og illustratorer.”
 
Ud over de nye projekter fortsætter nogle af fyrtårnene fra Læselystkampagnen:

   

 • Smart-Parat-Svar og DM i oplæsning er to populære Læselystprojekter, der har fundet en fælles form.  I 6. klasse tilbydes eleverne at deltage i DM i oplæsning, og når de kommer i 7. klasse, får de mulighed for at deltage i Smart-Parat-Svar. Læs mere på www.smartparatsvar.dk og www.dotbot.dk/DM
 • Orla-Prisen er børnenes egen bogpris, og i år slog afstemningen alle rekorder – mere end 11.000 børn og unge stemte på deres favoritbog på www.dr.dk/orla, og mere end 500.000 børn og unge så prisen blive uddelt i DR’s ungdomsshow Boogie. Til næste forår går det løs igen. 
 • Forfatterskolen for unge i Brønderslev har fire år i træk holdt kurser for danske og nordiske unge. Professionelle forfattere fungerer som konsulenter på de unges egne tekster, som udgives i en antologi. Læs mere på www.broenderslev-forfatterskole.dk.
  Næste ansøgningsrunde til Læselystprogrammet bliver den 1. februar 2009. Dog kan der løbende søges om tilskud til børnehavebiblioteker.

Læs mere om projekterne i Læselystprogrammet på bs.dk

Yderligere oplysninger:

Konsulent Anna Enemark, Styrelsen for Bibliotek og Medier, tlf.: 33 73 33 57 / 41 10 16 61
Pressechef Martin Østergaard-Nielsen, Kulturministeriet, tlf.: 33 93 35 98