Landsbyer i Odsherred kæmper om at læse mest

Kulturminister Marianne Jelved er med, når landsbyen Skippinge 20. februar 2015 åbner ”Poesi i byen”, hvor byen bliver udsmykket med digte og tekststykker. Projektet er et af mange i Odsherred Kommune, der dyster om at blive valgt som Danmarks bedste læsekommune.

Odsherred Kommune er en af de 12 kommuner, der er blevet valgt til at deltage i konkurrencen om at blive Danmark bedste læsekommune i forbindelse med Marianne Jelveds store læsekampagne Danmark Læser.

Kommunen har lavet et overflødighedshorn af læseaktiviteter. Der er opsat vejkantsbiblioteker, en læsehær på 22 frivillige tager ud og laver oplæsninger på plejehjem og i børnehaver, og i flere byer har man sat læsebarometre op, der tæller antallet af læste historier. Barometeret er lige nu på 67.647. 

Kulturminister Marianne Jelved siger:

”Det mest betydningsfulde ved litteraturen er, at den rykker os tættere sammen. Vi kommer tættere på hinanden, når vi i en bog lever os ind i et andet menneskes liv og tanker. Og ikke mindst når vi efterfølgende taler sammen om de forskellige oplevelser, litteraturen har givet os. I Odsherred Kommune har man skabt de bedste betingelser for det fællesskab ved at sprede litteraturen ud, så borgerne nærmest snubler over den, lige meget hvor de er.”

”Poesi i byen” er en del af læselandsbyerne, hvor fem landsbyer hver har fået 10.000 kroner til på hver sin måde at lave læseaktiviteter.

I alt har Odsherred Kommune ikke mindre end 16 læseprojekter under Danmark Læser. Ud over vejkantsbiblioteker, læsehær, litteraturfestival og læsebarometer, er der limerick-konkurrence, ordkjoler, bogmarkedet for de helt små, læseklubber for unge med psykiske problemer, læsning for krigsveteraner, landliggerlæsning med book talks på sommerfestivaler og spildtidslæsning i kommunens venteværelser.

Fakta om Danmark Læser

Kulturminister Marianne Jelved har afsat 20 mio. kr. over fire år til kampagnen Danmark Læser, der skal få flere til at læse skønlitteratur. Undersøgelser viser, at 40 procent af danskerne enten aldrig eller sjældent læser skønlitteratur.

Kampagnen indeholder blandt andet en konkurrence mellem 12 udvalgte kommuner – heriblandt Odsherred – der dyster om, hvem der kan finde på de mest kreative og spændende tiltag til at få flere til at læse. Derudover bliver Verdens Bogdag i år også fejret i Danmark 23. april, hvor 100.000 bøger vil blive delt ud gratis. 

Program for 20. februar 2015 

9.30 Borgmester Thomas Adelskov byder velkommen

9.40 Arkitekt Stig Løcke fra Skippinge Bylaug fortæller om ’Poesi i byen’

9.50 Kulturminister Marianne Jelved åbner udstillingen med saks, snor og ord

10.00 Rundtur i byen med Skippinge Bylaug

10.45 Forfriskninger i Landsbyhuset og oplæsning af poesi

11.30 Slut

Yderligere oplysninger

Kulturministeriets pressetelefon, tlf. 22 76 51 16