Lukning af FM-båndet kan udskydes

FM-båndet lukkes ikke som oprindeligt aftalt ved udgangen af 2019, såfremt det medio 2018 kan konstateres, at minimum 50 % af radiolytningen sker digitalt. Kulturminister Marianne Jelved og medieordførerne for alle Folketingets partier har i dag indgået en tillægsaftale, som ændrer på beslutningen om digital radio i medieaftalen for 2015-2018.

Aftalepartierne vil i stedet følge udviklingen, og når 50 % af lytningen, herunder lytningen i biler, sker digitalt, vil partierne træffe beslutning om tidspunktet for et FM-sluk. I dag udgør den samlede digitale radiolytning ifølge Kulturstyrelsen 26 %.

Kulturminister Marianne Jelved siger:

FM-båndet, som har været anvendt til radio i Danmark siden 1950’erne, har desværre kun plads til et begrænset antal kanaler. DAB- og internetradio giver langt flere muligheder. Et FM-sluk er derfor uundgåeligt – men vi skal have lytterne med. Spørgsmålet er derfor, hvornår det sker. Jeg håber, at vi med tillægsaftalen kan skubbe på en udvikling, så flere og flere vælger at lytte til radio digitalt, i takt med at nye spændende radiokanaler spirer frem til glæde for lytterne. 

Tillægsaftalen

Ifølge tillægsaftalen skal der også gennemføres en undersøgelse af lytteradfærden og den teknologiske udvikling. Undersøgelsen skal tjene til fortsat kvalificering af de mediepolitiske beslutninger på radioområdet.

Flere kanaler på DAB og i DAB+-format

Det er et politisk ønske, at der skal være flere radiokanaler på DAB. Der vil i slutningen af året blive flere regionale kommercielle radiokanaler, og i løbet af få år vil antallet af landsdækkende kommercielle radiokanaler også stige, hvis det går, som medieaftalepartierne forestiller sig.

Fremover vil flere kanaler blive sendt i DAB+-formatet. DR P4 udsendes allerede i DAB+, og de regionale kommercielle kanaler vil også blive udsendt i dette format fra slutningen af året. Ifølge de skitserede retningslinjer stiles der efter, at alle DAB-kanaler overgår til DAB+-formatet i slutningen af 2016.

Læs aftaleteksten (pdf)

Yderligere oplysninger

Kulturministeriets pressetelefon: 22 76 51 16

Medieordfører for Socialdemokraterne Troels Ravn tlf. 61 62 51 83

Medieordfører for SF Özlem Sara Cekic tlf. 61 62 46 14

Medieordfører for Enhedslisten Jørgen Arbo-Bæhr tlf. 61 62 50 97

Medieordfører for Liberal Alliance Mette Bock tlf. 61 62 50 95

Medieordfører for Venstre Ellen Trane Nørby tlf. 61 62 42 58

Medieordfører for Konservative Lars Barfoed tlf. 61 62 45 51

Medieordfører for Dansk Folkeparti Morten Marinus 61 62 51 57