Lyskunst sætter København i scene under Eurovision Song Contest 2014

Kulturministeriet og Udenrigsministeriet støtter stort lyskunstprojekt under Eurovision Song Contest. På B&W-bygningen skaber kunstneren Jesper Kongshaug en magisk arkitekturfortælling.

Samtidig vil belysning af centrale bygningsværker i havnen skabe en forbindelse mellem Refshaleøen og Københavns øvrige by. Ministerierne yder desuden støtte til en række arrangementer i udlandet, hvor danske ambassader og VisitDenmark formidler den gode stemning fra København til et stort internationalt publikum. 

Lyskunstprojektet ”skyLINE” af Jesper Kongshaug vil under Eurovision Song Contest 2014 give Københavns mange gæster mulighed for at få en ny oplevelse af udvalgte bygninger i Københavns havn. Samtidig vil koncertpublikummet på Refshaløen kunne gå på opdagelse i Københavns og Europas arkitektoniske skyline gennem lyskunst på B&W-bygningens store væg.

Kulturminister Marianne Jelved siger:

”Eurovision Song Contest er en kæmpe mediebegivenhed med 170 millioner seere verden over og tusinder af tilrejsende gæster, som får mulighed for at opleve det gode danske værtskab. Jesper Kongshaugs lysinstallation vil give både danske og internationale gæster mulighed for at opleve et underfundigt kunstprojekt, som forbinder Europa med resten af Københavns smukke og spændende skyline. Københavns – og Europas – arkitektur er således i dobbelt forstand med til at skabe værdi og ramme for Eurovision Song Contest.”

På 9 udvalgte destinationer ude i verden vil Danmarks ambassader endvidere gøre en særlig indsats i forbindelse med afholdelse af Eurovision Song Contest i København. Det sker i et tæt samarbejde med VisitDenmark og drejer sig primært om at formidle noget af den gode stemning fra København ud til andre lande. Der er planlagt aktiviteter i Hamborg, Berlin, London, Stockholm, Oslo, Moskva, Sydney, Washington og Wien. 

Fakta om ”skyLINE”

Værket består af to elementer. En underfundig og fortællende laserstreg, der løbende og i en lang linje udfolder Københavns arkitektoniske skyline og binder den sammen med centrale europæiske bygningsværker. Desuden vil der være en illumination af enkle centrale bygningsværker i Københavns havn på strækningen mellem Nyhavn og Refshaleøen. Illuminationerne indrammer sejlturen til Refshaleøen og skaber således et nyt byrum, som byens gæster kan opleve under begivenheden. Kunstneren Jesper Kongshaug er i øvrigt kendt for sit værk på Kennedy Centret under Nordic Cool 2013 i Washington. Et værk der netop nu kan nydes i introen til tv-serien House of Cards – sæson 2. 

Økonomi

Kulturministeriet og Udenrigsministeriet har gennem samarbejdsaftalen til Danmarks kulturudveksling med udlandet støttet lyskunstprojektet med ca. 350.000 kr. og har samtidig bidraget med 150.000 kr. til fejringen af Eurovision i udlandet.

Yderligere oplysninger

Kulturministeriets pressetelefon, tlf. 22 76 51 16,

Chefkonsulent Søren Krogh
Kulturstyrelsen, skr@kulturstyrelsen.dk, tlf. 40 81 49 08