Mette Bock bevilger 5,6 millioner til læseindsats for børn

Kulturministeren afsætter nu penge til en læseindsats for børn. Det sker i forbindelse med Det Bibliotekspolitiske Topmøde i Esbjerg i dag og i forlængelse af en landsdækkende debat om bibliotekernes fremtid, som har været afholdt de seneste måneder sammen med KL.

Kulturminister Mette Bock siger:

”Da jeg i efteråret mødte borgere rundt i hele landet for at diskutere ønskerne til fremtidens bibliotek, stod det helt klart, at bøger og litteratur stadig er en helt central del af borgernes forventninger til fremtidens bibliotek. 

Jeg har derfor besluttet at afsætte penge til en læseindsats for børn, hvor bibliotekerne spiller en stor rolle. Netop arbejdet med at styrke børns læselyst er noget, vi ved bibliotekerne har stort fokus på. Initiativet kommer til at indgå i en læseindsats sammen med Undervisningsministeriet.”

Undervisningsminister Merete Riisager siger: 

”Det glæder mig, at Mette Bock nu afsætter endnu flere penge til at styrke børn og unges læselyst. Gode læseevner er en forudsætning for at forstå den omkringliggende verden, men også de forskellige fag i folkeskolen. Gode læseevner hænger ofte sammen med en stor læselyst – og her er der et stort potentiale i bibliotekerne.”

Baggrund

Kulturminister Mette Bock og formand for KLs udvalg for Kultur, Erhverv og Plan, Leon Sebbelin, indledte i efteråret 2018 en debat om fremtidens biblioteker under overskriften ’Ordet er frit. Biblioteket er dit’. Gennem de seneste måneder er der afholdt møder rundt i landet med en bred gruppe af borgere samt en debat på Facebook om, hvordan fremtidens biblioteker skal udvikle sig. 

Debatterne har blandt andet vist, at bibliotekets traditionelle opgaver som udlån af bøger og formidling af litteraturen stadig er højt værdsat. Men biblioteket som fysisk mødested er også i høj kurs - der er stor efterspørgsel på arrangementer og kulturelle aktiviteter. 

Resultaterne af møderne med borgerne har i foråret indgået i Mette Bock og Leon Sebbelins dialog med bibliotekssektoren. Sidste stop for den fælles debat om fremtidens biblioteker er KLs Kultur- og Fritidskonference i maj 2019.

I forlængelse heraf er Kulturministeren nu klar til at støtte en læseindsats for børn i samarbejde med Undervisningsministeriet. Indsatsen har fokus på læselysten og fritidslæsningen, hvor bibliotekerne har stor ekspertise og viden.

De 5,6 millioner kroner fra Kulturministeriet kommer oven i de ti millioner kroner, der med folkeskoleaftalen fra tidligere i år blev afsat til en treårig læseindsats, som skydes i gang med ”Bogens år” i skoleåret 2019/2020. Indsatsen skal reducere antallet af svage læsere ved at øge læselysten og sætte fokus på læseundervisning og faglig læsning.

Yderligere oplysninger

Kulturministeriets pressetelefon: 22 76 51 16