Mette Bock efterlyser nye bud på dansk verdensarv

Efter de senere års succes med at få bidrag fra Rigsfællesskabet på UNESCOs verdensarvsliste åbner kulturminister Mette Bock nu op for, at Grønlands Selvstyre, Færøernes Hjemmestyre, kommuner, statslige og statsanerkendte museer og universiteter kan indsende nye forslag til nomineringer til UNESCOs liste.

Kulturminister Mette Bock siger:

“Danmark og resten af Rigsfællesskabet rummer både fantastisk natur og kultur. Det ser vi med steder som Brødremenigheden i Christiansfeld, Kujataa i Grønland og Kronborg Slot i Helsingør. Sådan nogle steder giver alle en helt unik forståelse af, hvad der er helt særligt i verden og fortæller også en fin historie om vores udvikling. Det er vigtigt at bevare og formidle til kommende generationer.

Og det er ikke bare noget, jeg mener. Det er alle de nye verdensarvssteder, vi har fået på verdensarvslisten de seneste fem år, et ret håndgribeligt bevis på. Det er en anerkendelse af stedernes store betydning, som vi sikrer en god beskyttelse af og formidling om, og det kan bestemt også bidrage til øget turisme og udvikling i lokalområderne takket være et stærkt, lokalt engagement.

Jeg håber, at kommuner, museer og andre statslige institutioner vil sætte sig sammen og grundigt overveje, om der i deres lokalmiljø er potentielle kandidater, de gerne vil foreslå til UNESCOs tentativliste, og som kan leve op til UNESCOs skrappe krav.”

Rigsfællesskabets tentativliste rummer i øjeblikket fire emner: Jagtområdet Aasivissuit – Nipisat i Grønland, som er ved at blive bedømt af UNESCOs rådgivere, Frederiksstad i København (inklusive Amalienborg), moler-klinterne ved Limfjorden, Vikingetidens trelleborge og Vikingelokaliteter i Nordeuropa.

Baggrund

Kulturminister Mette Bock inviterer kommuner, statsanerkendte museer og udvalgte statslige institutioner til at komme med forslag til emner til tentativlisten, som er den danske liste over forslag til UNESCOs verdensarvsliste. Slots- og Kulturstyrelsen vil bistå med råd og vejledning.

De indkomne forslag vil blive vurderet af den danske nationalkomité under International Union for Conservation of Nature (IUCN) og International Council on Monuments and Sites (ICOMOS), hvorefter de vil blive indstillet til kulturministerens godkendelse.

I begyndelsen af sommeren 2018 vil kulturminister Mette Bock tage stilling til hvilke emner, der skal optages på UNESCOs tentativliste.

Yderligere oplysninger

Kulturministeriet pressetelefon: 22 76 51 16

Oplysning om ansøgningsproces mv.
Chefkonsulent Bolette Lehn Petersen, Slots- og Kulturstyrelsen: 45 33 74 52 44