Mindeord for Halfdan Rasmussen, 87

Efter forfatteren Halfdan Rasmussen død udtaler kulturminister Brian Mikkelsen:

Det er ikke underligt, at Halfdan Rasmussen for generationer af danskere ’bare’ var Halfdan, men det er bemærkelsesværdigt. Halfdan Rasmussens digtning ramte en nerve i os alle og vil for stedse være at finde i de smil og den eftertænksomhed, man blev truffet af efter at have rimet med på Halfdans ABC eller hans tosserier. Men Halfdan Rasmussen omsatte ikke blot sin visdom i digte, der fik os til at smile og tænke sammen med børnene, men også i mere melankolske og eksistentielt tonede samlinger rundet af ikke mindst krigens erfaringer, af uretfærdighed og menneskelig nød. Han var på den måde en mere sammensat digter end vi normalt forstår ham.

Hans indsats som digter kan næppe overvurderes. Hans tekster er lige så kendte som de røde jordbær om sommeren og sneboldene om vinteren og
vækker samme stærke minder. I sit terræn stod han som en kæmpe, der favnede erfaringer og lag i os alle fra barnsben til voksenliv, fra det ene sociale miljø til det andet, fra Vesterbro til Vestjylland. Man måtte falde for hans ofte surreelle hverdagsdigte, hans opfindsomhed og evne til at forny sproget i et digterisk univers, der bevægede alle og enhver, men altid var talt i øjenhøjde til barnet. En hyldest til friheden, fantasien og legen, som har sat sig varige spor i vores syn på børn og i vores kultur som helhed.

Med Halfdan Rasmussen har dansk kultur mistet en fabelagtig og klog digter, men hans værk vil til stadighed sætte spirer i hovedet på nye generationer af børn og voksne, og for os andre være et stærkt og muntert spor i erindringen.