Mindeord for Villy Sørensen

Efter forfatteren og filosoffen Villy Sørensens død søndag udtaler kulturminister Brian Mikkelsen (K):

”Med Villy Sørensens død har Danmark mistet en af sine helt store kunstneriske begavelser. Han er nu selv blevet en funklende stjerne i den kulturarv og det landskab af traditioner, han gennem sit liv var så optaget af som nøgle til at forstå tilværelsens mange centrale mellemværender.

Villy Sørensen efterlader sig et rigt værk, vi til stadighed bør lade os berige af - ikke blot som læsere, filosoffer og kunsthistorisk interesserede, men som mennesker. Hans stil var præcis, knap og tindrende klar, emnerne komplicerede og overvældende, produktionen omfattende og original. Som forfatter og filosof afsøgte han ikke blot tilværelsens centrale spørgsmål med en intellektuel pondus og belæsthed, der kunne tage vejret fra de fleste. Med sine værker skabte han kunst og indsigt på et niveau, at hans navn nu og da blev knyttet til den ædle Nobelprisen i litteratur.

Samtidig blev dele af Villy Sørensens tidlige forfatterskab fast pensum i folkeskolen og gymnasiet, hvor hans kreativitet og skarpsindighed satte tankerne i gang hos de fleste elever. Fra slutningen af 1950’erne trådte han frem med et kultur- og kunstpolitisk engagement, der blandt andet var med til at fundere loven om Statens Kunstfond og som siden hen forgrenede sig til et idepolitisk engagement.

”Kunsten er så nødvendig for samfundet, som drømmen for den enkelte” har Villy Sørensen engang sagt.

Med hans død har dansk kultur mistet en lavmælt figur, der med sine dybe værker nåede bredt ud og som fyrtårn vil rage op i eftertiden.