Ny (gammel) sokkel til Istedløven

Regeringen og Dansk Folkeparti har besluttet at finansiere en genskabelse af Istedløvens oprindelige sokkel på Flensborg Gamle Kirkegård.

Midlerne kommer fra puljen på 5,5 mio. kr. om året i perioden 2010-2013 til danske kulturminder i udlandet, som Regeringen og Dansk Folkeparti afsatte i forbindelse med finansloven for 2010.

Baggrunden er, at regeringen i sommeren 2009 besluttede at imødekomme en anmod-ning fra byrådet i Flensborg, om at Istedløven kunne føres tilbage til sin oprindelige placering på byens gamle kirkegård, hvor mange af de danske faldne fra slaget ved Isted den 25. juli 1850 ligger begravet.

Den oprindelige sokkel var af granit fra Uddevalla i Sverige, og det er tanken igen at skaffe svensk granit til den nye sokkel. Soklen bliver næsten 4 meter høj, så Istedløven, der i sig selv er omkring 3 meter høj, kommer til at tage sig imponerende ud på sin nye gamle plads.

Selve flytningen vil formentlig finde sted i løbet af 2011.

Kulturminister Per Stig Møller siger:

”Jeg er glad for, at vi nu endelig har fået løst de praktiske problemer med at få Istedløven flyttet. For det er en vigtig sag at få flyttet monumentet.

Når vi forhåbentlig snart kan overdrage Istedløven til Flensborg, afslutter vi en næsten 150 års historie om uvenskab og krig. Slesvig-Holsten og Danmark har sammen truffet beslutningen, og vi ser nu i fællesskab historien i øjnene. Istedløven kan igen våge over de faldne fra slaget ved Isted og i øvrigt minde os om, at fred og venskab ikke er en selvfølge.”

Yderligere oplysninger:

Kommunikationschef, Michael Jannerup
Kulturministeriet, tlf.: 33 92 35 98 / 24 69 64 21

Kontorchef, Katrine Tarp
Kulturministeriet, tlf.: 33 95 45 60 / 25 44 27 38