Ny musikhandlingsplan fordobler støtten til skabende musik

Kulturminister Marianne Jelved lancerer i dag sin nye musikhandlingsplan ”Mere musik – fra en stærk fødekæde”. Planen styrker musikkens fødekæde ved at fordoble den tidligere musikhandlingsplans støtte til komponister og sangskrivere samt fokusere økonomisk på musikskolernes arbejde med børn og unge. Herudover opretholdes det høje bevillingsniveau fra den forrige plan.

Musikhandlingsplanen træder i kraft 1. juli 2015 og løber til 2018. Planen støtter musiklivet bredt med i alt 146,5 mio. kr. over fire år. 

Kulturminister Marianne Jelved siger:

”Uden musikere ingen musik. Med den ny musikhandlingsplan styrker vi derfor musikkens fødekæde ved at fokusere på børn og unges tidlige møde med musikken. Samtidig støtter vi markant op om vores komponister og sangskrivere. Jeg glæder mig over, at både Statens Kunstfond og musikkens organisationer har bidraget så aktivt i processen, som det er tilfældet. Sammen har vi lavet en ambitiøst plan for mere musik – fra en stærk fødekæde.”

Radikale Venstres kulturordfører Marlene Borst Hansen siger:

”Med musikhandlingsplanen styrker vi bredden i dansk musikliv – og vi tager fat, hvor det hele begynder. Musikskolerne skal samarbejde med folkeskolerne, og der er nu en pulje på 5,8 mio. kr. om året, som skal bruges til at dette formål, bl.a. til skoleorkesterprojekter. Børn og unge skal fra en tidlig alder have endnu bedre muligheder for at blive en del af musikken i musikskolerne. På den måde spiller vi også sammen med folkeskolereformen. Det er glædeligt.”

Socialdemokraternes kulturordfører Troels Ravn siger:

”God musik vækker vores følelser. Den både udfordrer og inspirerer os med sin energi og kreativitet. Som kunstart spænder musik enorm bredt. Fra klassisk til hård rock til nye genrer, der endnu ikke er defineret. Musikkens diversitet er helt afgørende for, at vi fortsat kan have et rigt musikliv i Danmark. Det danske musikliv har det på mange måder rigtig godt, både kunstnerisk og kommercielt. Derfor handler det om at bevare de gode vilkår, så musiklivet fortsat kan udfolde sig i kvalitet, vækst, tilgængelighed og mangfoldighed. På den baggrund er Socialdemokraterne rigtig glade for Musikhandlingsplanen.”

Enhedslistens kulturordfører Jørgen Arbo-Bæhr siger:

”Det er meget vigtigt, at gøre mere for at få de unge piger til at spille musik. Ikke mindst med årlige musiklejre for piger mellem 13-16 år. Det er med til at udvikle nye musiske forbilleder som Marie Key, MØ og Anne Linnet. Desuden bevilger vi flere penge til udviklingen af både amatører og professionelle på tværs af rytmisk og klassisk musik. Det tror jeg på, vil få flere til at lave egen musik. I betragtningen af hvor få penge vi har, så er det en rigtig god musikhandlingsplan.”

Om ”Mere musik – fra en stærk fødekæde”

Musikhandlingsplanen styrker musiklivet bredt med 146 mio. kr. over fire år. Til sammenligning havde den seneste musikhandlingsplan et budget på 136,7 mio. kr. 

Planen sætter ind på 7 indsatsområder: 

  1. Børn og unge – læringsmiljøer
  2. Liveområdet – spillesteder og transportstøtte
  3. Mødet med publikum og udvikling af nye formater
  4. Skabende kunst – komponister og kunstnerisk udvikling
  5. Orkestre og ensembler
  6. Dansk musik internationalt
  7. Ligestilling og mangfoldighed i musikkens verden

(Se økonomisk oversigt på side 22 i planen)

Yderligere oplysninger

Kulturministeriets pressetelefon: 22 76 51 16