Ny rapport om børn og unge i bevægelse

Overvægtige og motorisk svage børn holder sig væk fra idrætsforeningerne, men de vil gerne dyrke motion. Det handler blot om at give dem de rigtige tilbud, lyder konklusionen på en ny rapport fra Skoleidrættens Udviklingscenter.

Centret har opsamlet resultaterne fra Kulturministeriets pulje ”Børn og unge i bevægelse”. 24 projekter fik i alt 24 millioner kroner i 2004 og 2005 til at udvikle nye idrætstilbud, hvor idrætsforeningerne samarbejder med de kommunale myndigheder og skole- og institutionsverdenen om at gøre de idrætsusikre børn aktive.
 
Rapporten konkluderer endvidere, at de idrætsusikre børn kræver mere varierede, legeprægede og alternative aktiviteter, end dem mange idrætsforeninger tilbyder. Desuden er det en fordel, hvis idrætstilbuddet foregår i skolens nærmiljø lige efter skoletid.

Kulturminister Carina Christensen udtaler:

”Som ny minister på idrættens område er det mig en glæde at kunne fremlægge denne rapport. Der er brug for al den viden, vi kan få omkring motion og inaktive børn. Det viser sig – heldigvis – at denne gruppe børn rent faktisk har lyst til dyrke motion. Det skal bare være i de rigtige rammer og med de rigtige aktiviteter. Der sker en stadigt større polarisering mellem de aktive og de inaktive børn, så det er vigtigt, at vi finder en god måde at motivere de idrætsusikre børn til at deltage i idrætsaktiviteter.”
 
Skolebørnsundersøgelsen 2006 viser, at kun hver femte af de 11-15-årige drenge og lidt mere end hver tiende af pigerne efterlever Sundhedsstyrelsens anbefalinger om fysisk aktivitet mindst en time dagligt. Det har uheldige konsekvenser i form af overvægt og alt for tidlig udvikling af forskellige livsstilssygdomme for de unge.

Jesper von Seelen fra Skoleidrættens Udviklingscenter udtaler:

”Der er brug for at gøre en indsats, så nu gælder det om ikke at lægge de gode erfaringer fra udviklingspuljen på hylden, men udvikle dem yderligere og oprette permanente idrætstilbud til denne målgruppe."

Læs rapporten (pdf)

Yderligere oplysninger:

Kontorchef Bente Skovgaard Kristensen, Kulturministeriet,  tlf.: 33 92 35 68
Medl. af arbejdsgruppen, SKUD, Jesper von Seelen, tlf.: 73 22 24 71/61 69 55 99
Kommunikationschef, SKUD, Christina Hoffmann, tlf.: 63 31 00 69/23 33 90 22