Ny rute viser europæisk stenalderkultur

Kulturminister Marianne Jelved indvier den europæiske kulturrute ”Megalithic Routes”

Danmarks stenalderbygninger er nu med i en ny europæisk kulturrute, Megalithic Routes. Ruten viser, at stenalderens gravhøje, stendysser og jættestuer ikke er et særligt dansk, men et fælles europæisk fænomen.

De fremmødte fra Tyskland, Sverige, Holland, Frankrig, England og Danmark holdt vejret i spænding, da kulturminister Marianne Jelved fattede den 5.000 år gamle stenalderdolk og med et elegant og sikkert snit skar det røde bånd over ind til jættestuens gravkammer med udstillede skeletter, potter, skind og stenaldervåben.

Den ceremonielle handling i dag ved en af Danmarks mest besøgte gravhøje, Klekkendehøj på Møn, var en markering af, at nu er Danmarks stenalderbygninger med i den europæiske kulturrute; Megalithic Routes.

”Stenalderens håndværkere har vandret på kryds og tværs af Europa og delt deres teknologi. Det vidner om en fælles europæisk kultur i stenalderen – med en fælles tro på, at livet fortsatte efter døden. Med indvielsen af megalitruten i Danmark kan vi også være med til at genfortælle den vigtige del af den europæiske historie," sagde Marianne Jelved.

Megalitruten snor sig ind og ud ad det tyske, hollandske, svenske og danske landskab, hvor oldtidens storstensgrave er synlige og fortæller om en fælles europæisk kultur for 5.000 år siden. 

Læs mere om Megalitruten på kulturstyrelsens hjemmeside