Ny udstilling om Danmarks ”skilsmisse” fra Norge i 1814 åbner på lørdag

Ny særudstilling i Kongernes Lapidarium sætter fokus på bruddet mellem Danmark og Norge i 1814. Ti kunstenere illustrerer, hvordan de to lande lever med skilsmissen i dag. Det sker ved at lade nye kunstværker spille sammen med skulpturer fra den tid, da Danmark og Norge hørte sammen.

I 2014 har der været meget fokus på 1864 og tabet af Sønderjylland. Men året har også markeret en anden mindst lige så vigtig begivenhed. I år er det 200 år siden at tvillingeriget Danmark-Norge blev skilt, hvilket blev startskuddet på Norges selvstændighed og nye identitet. ”Skilsmissen” markeres af en ny kunstudstilling af samme navn i Kongernes Lapidarium.

I udstillingen indgår værker fra 10 kunstnere, der alle har tilknytning til både Danmark og Norge. Værkerne viser den tomhed og splittelse, man kan stå med som barn af to lande, der en gang udgjorde et tvillingerige.

Samlingen af skulpturer i Kongernes Lapidarium, der er indsamlet fra kongelige slotte og haver, stammer blandt andet fra tiden inden splittelsen og vidner derfor også om det stærke bånd mellem de to lande. Blandt andet fik Frederik V udhugget en hel hær af norske bønder og fiskere i Nordmandsdalen fra Fredensborg Slotshave.

Udstillingen ’Skilsmissen’ er sammensat som en collage med værker i forskellige materialer, der på hver deres egen måde fortæller små historier om de to forskellige kulturer i dag og er opstillet blandt de kongelige skulpturer fra fortiden.

Om Kongernes Lapidarium

Kongernes Lapidarium, der befinder sig i Christian IV’s Bryghus, er en af Københavns ældste bygninger og er oprindelig bygget af Christian IV som en del af Københavns militære befæstning. Bryghuset blev åbnet for offentligheden og indviet i sommeren 2014.

www.kongerneslapidarium.dk 

Om Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme

Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme er en ejendomsvirksomhed, der vedligeholder, udvikler og formidler statens slotte, haver og kulturejendomme. Læs om Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme på www.slke.dk