Over 2200 forslag til Danmarkskanon fra hele landet

Befolkningen har nu foreslået de vigtigste samfundsværdier, traditioner og begivenheder til Danmarkskanonen. Der er kommet i alt 2274 forslag fra hele landet. Blandt de mange forskellige forslag findes fx dansk håndværkstradition, foreningsliv, mangfoldighed, frisind, hygge, sangkultur og ytringsfrihed.

Kulturminister Bertel Haarder siger:

”Det har overrasket mig, hvor stor interessen har været for Danmarkskanonen. Både hvad angår debatten rundt om i landet og i pressen, men også mht. de mange forskellige værdier og traditioner, folk har foreslået som betydningsfulde. Denne debat om vores bærende samfundsværdier er en stor værdi i sig selv.”

De mange forslag spænder vidt – fra historiske bevægelser som andels- og arbejderbevægelserne til mere abstrakte værdier som hygge, jantelov, tillid, lighed og humor. Både privatpersoner, klubber, skoleelever, politikere, kulturpersonligheder, foreninger og organisationer har bidraget. Og forslag er indsendt på postkort, direkte på danmarkskanon.dk, eller via Facebook og Instagram. 

Udover den digitale indsamling er der afholdt over 47 kanon-debatarrangementer på biblioteker, kultur- og forsamlingshuse, og Kulturministeriets kanoncykel har været på cykelsafari med stop ved folkelige begivenheder som fx Kulturmødet Mors, Copenhagen Pride, Folkemødet på Bornholm og Ungdommens Folkemøde for at indsamle forslag. 

Læs og se de mange forslag på Danmarkskanonens hjemmeside

Besøg Danmarkskanonens Facebook-side

Fakta

Lige nu læser og motiverer de 6 udpegede kuratorer forslagene og tematiserer dem. Derpå sættes de til afstemning blandt befolkningen på danmarkskanon.dk fra d. 15. nov. til d. 22. november. Alle kan her stemme på, hvilke(n) værdi(er) de synes er vigtigst og skal med i den endelige Danmarkskanon. Danmarkskanonen offentliggøres d. 12. december 2016. 

Efter offentliggørelsen vil Kulturministeriet få produceret undervisningsmateriale til inspiration for folkeskolens øverste klassetrin samt ungdomsuddannelserne. Derudover håber kulturministeren, at Danmarkskanon kan inspirere integrationsarbejdet, undervisningen på aften-og højskoler og forslag til Unescos immaterielle kulturarvsliste. 

Yderligere oplysninger

Chef for Ledelses- og Kommunikationssekretariatet Louise Brincker, tlf.: 41 39 39 44
Kampagnerådgiver Mette Bom, tlf.: 40 55 08 00