Sexovergreb i dansk idrætsliv kortlagt

Godt 2.000 danske børn vil inden deres 18 års fødselsdag opleve en eller anden form for seksuelt overgreb og seksuel krænkelse i forbindelse med aktiviteter i landets idrætsforeningerne eller i et forhold til deres idrætstræner.

 

Men kun en meget lille del af sagerne bliver anmeldt og opdaget af myndighederne.

Det er en af konklusionerne i en ny rapport, der for første gang kortlægger omfanget af seksuelle krænkelser af børn og unge i dansk idræt. Ifølge rapporten varierer krænkelserne fra samleje og onani til befamling og andre blufærdighedskrænkelser, som alle er ulovlige. Straffeloven kriminaliserer også et seksuelt forhold mellem børn og unge under 18 år og deres idrætstræner. Fælles for krænkelserne er, at kun meget få sager bliver anmeldt til politiet – godt fem om året – og derfor er der bl.a. behov for langt større information og oplysning i bekæmpelsen af problematikken.

Rapporten blev i dag præsenteret på et pressemøde og er udarbejdet af Statens Institut for Folkesundhed efter initiativ fra Kulturministeriet og de store idrætsorganisationer. På baggrund af rapporten vil kulturminister Brian Mikkelsen afholde en konference den 11. januar og styrke indsatsen mod de seksuelle krænkelser i tæt samarbejde med relevante myndigheder og idrættens organisationer.

”Ét seksuelt overgreb i en idrætsforening er et overgreb for meget. Derfor er det vigtigt, at vi styrker indsatsen mod de overgreb, der er i landets idrætsforeninger. I det arbejde er denne rapport et godt værktøj,” udtaler kulturministeren.

Yderligere oplysninger: 

Karin Helweg-Larsen, Institut for Folkesundhed 3920 7777 - 2244 1951
Hanne P. Refslund, specialkonsulent i Kulturministeriet 3392 9822
Jakob Høyer, Pressechef i Kulturministeriet 3392 3598 - 2469 6435